fbpx

Obnova glavne ulice u banjalučkom naselju Česma preporodiće naselje

3cesma

Rekonstrukcijom 800 metara glavne ulice Petra Velikog i izgradnjom savremene saobraćajnice, mještani u naselju Česma uskoro će imati veću bezbjednost u saobraćaju, koja će im poboljšati kvalitet života.

“Ulica će biti proširena i imaće trotoare širine dva metra, dvije saobraćajne trake ukupne širine šest metara te će biti izgrađena nova rasvjeta i oborinska kanalizacija”, rekao je Miladin Maličević, predsjednik Savjeta MZ Česma.

On je rekao da Česma ima oko 6.000 stanovnika, a da je bez metra trotoara, što će uskoro biti prošlost te da je ulica godinama unazad bila na listi prioriteta.

“Saobraćajnica je trenutno široka 3,5 do četiri metra, a da bi se mimoišli auti s autobusom mora se ići po bankinama, na kojima se stvaraju lokve. Trotoara uopšte nema, a njom prolazi mnogo pješaka i đaka. Obnova ulice će preporoditi naselje i olakšati funkcionisanje”, rekao je Maličević.

Naglasio je da su građani izašli u susret u 90 odsto slučajeva i pristali na eksproprijaciju za isplatu stvari, zemljišta, ograda i slično, te da je izabran izvođač i sada se uskoro očekuje početak radova.

Draženka T. iz Česme kaže da je rekonstrukcija glavne ulice u ovom naselju veoma značajna za mještane.

“Imam dva školarca i nakon sanacije ulice moći ću ih same puštati u školu, što je dosad bilo nemoguće”, ističe ona.

Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve, rekao je da nakon potpisivanja ugovora u zavisnosti od vremenskih uslova očekuje da Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri nadležnom ministarstvu što prije uvede izvođača radova na gradilište i započne rekonstrukciju.

“Grad je prethodno pripremio projektnu i svu potrebnu dokumentaciju, te sukcesivno rješava imovinsko-pravne odnose”, rekao je Sandić.

Istakao je da je ostalo samo nekoliko vlasnika parcela s kojima su pregovori o kupovini zemljišta u toku, te da će pokušati sporazumno da riješe imovinske odnose, za šta su izdvojena sredstva u budžetu grada.

Dodao je da je Vlada RS u oktobru prošle godine utvrdila opšti interes za rješavanje imovinskih odnosa za rekonstrukciju Ulice Petra Velikog, od mosta preko rijeke Vrbanje do pravoslavne crkve u Česmi.

“Drago nam je da su mještani s kojima smo zaključili ugovore o kupovini zemljišta shvatili značaj rekonstrukcije i pristali na saradnju s gradom, kako bismo im stvorili bolje životne uslove”, rekao je Sandić.

Postupak javne nabavke za izvođača radova je sprovelo nadležno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, odnosno Jednica za koordinaciju poljoprivrednih projekata APCU, preko koje je gradu i odobren kredit Svjetske banke u iznosu od oko 750.000 KM za rekonstrukciju Ulice Petra Velikog. Radove će izvoditi “Kozaraputevi” kao najpovoljniji izvođač, a potpisivanje ugovora je u toku.

3cesma 1

3cesma 2

(Nezavisne)