fbpx

Novo poskupljenje: Zbog suše rastu cijene hljeba i peciva!

2hljeb

Pojedini pekari u Srpskoj podigli su cijene  hljeba i peciva, a njihov “recept” planiraju  da prepišu i drugi pravdajući tu odluku poskupljenjem pšenice i brašna.

Predsjednik Udruženja pekara RS, Saša Trivić potvrdio je da je veoma moguće da će doći do poskupljenja.

“Koliko znam, kod onih koji su to već uradili nije došlo do drastičnih povećanja cijena. Pekari su, zbog poskupljenja brašna i struje, kao i nedostatka radne snage zbog ćega su  morali da povećaju plate, došli u situaciju da podižu cijene pojedinih proizvoda”, rekao je Trivić.

On je dodao da godišnja inflacija koja se kreće oko dva odsto može dovesti do poskupljenja pekarskih proizvoda.

I pekari na području Bijeljine najavljuju usklađivanje cijena, a procenat poskupljenja, kako kažu, zavisi od tržišta.

“Cijene još nismo mijenjali, ali ako ostali podignu cijene i mi ćemo”, kažu u jednoj bijeljinskoj pekari.

Član Udruženja ekonomista SWOT Predrag Duduković kaže da mlinari još koriste ono malo uroda pšenice što je bilo kod domaćih proizvođača.

“Kada se domaće zalihe potroše skočiće, prije svega, cijena pšenice, a zatim će i pekari podići cijene svojih proizvoda, kako bi mogli da i dalje ostvaruju zaradu. Na kom nivou će biti , teško je reći, ali sugurno je da će pekari kazati da to nije veliko poskupljenje.Međutim, i minimalno poskupljenje za višečlane porodice biće značajna stavka u budžetu”, rekao je Duduković.

Predsjednik Udruženja potrošača “Zvono” iz Bijeljine Jovan Vasilić kaže da godina jeste bila sušna, ali da to ne bi smjelo biti opravdanje, jer, kako kaže, Srpska ni u rodnim godinama nema dovoljno pšenice već potrebne količine nadoknađuje iz uvoza.

“To da nema dovoljno pšenice je samo izgovor onima koji hoće da zarade podižući cijene. Još je veći problem to što proizvođači mahom smanjuju gramažu proizvoda, a cijene ostaju iste”, rekao je Vasilić.

Stanovnici Srpske kažu da su ogorčeni jer pekari koriste loš urod pšenice kao izgovor da podignu cijene. Međutim, kada sirovine pojeftine kupci, kažu, ne primijete.

(Glas Srpske, ATV)