fbpx

Novinari neće s Dodikom u TV emisiju

2nece

Troje novinara odbili su poziv da učestvuju u emisiji "Intervju sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom" na RTRS-u

Suzana Rađen-Todorić, glavna i odgovorna urednica Informativnog programa RTV BN, Siniša Vukelić, urednik portala Capital.ba i Dušica Stanojević, novinarka agencije FENA, odbili su učešće u emisiji zajedno sa predsjednikom RS-a dok se, kako su naveli, ne ispune osnovni uvjeti za nesmetan i slobodan rad medija i novinara.

- U vezi sa Vašim pozivom za učešće u emisiji "Intervju sa predsjednikom Republike Srpske, Miloradom Dodikom" 1. septembra 2018. na Radio televiziji Republike Srpske, ovim putem Vas obavještavamo da odbijamo učestvovati u emisiji dok se ne ispune osnovni uslovi za nesmetan i slobodan rad medija i novinara, odnosno: dok ne prestanu napadi na novinare i vrijeđanje novinara od strane nosilaca vlasti u RS; dok se ne procesuiraju napadači i nalogodavci napada na Vladimira Kovačevića; dok se ne uspostavi jednak tretman institucija i nosilaca vlasti prema svim medijskim kućama i novinarima; dok se ne uspostavi zakonski okvir koji će garantovati sigurnost novinara i odgovornost za sve vrste napada na novinare – naveli su spomenuti novinari u odgovoru redakciji RTRS-a koja ih je pozvala u emisiju.

Podsjetimo, novinar RTV BN Vladimir Kovačević nedavno je teško pretučen u Banjoj Luci nakon što se vraćao kući sa protesta za ubijenog mladića Davida Dragičevića, o kojima je izvještavao.

Nakon napada na Kovačevića, uslijedili su protesti novinara u brojnim bh. gradovima.

(Faktor)