fbpx

Novi prijedlog za poskupljenje goriva

Peti pokušaj  Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje da u bh. parlamentu progura Zakon o akcizama.

4pdv uprava bl

Prema nacrtu, 15 feninga po litru naftnih derivata i lož ulja izdvajaće se na posebne entitetske račune za izgradnju puteva.

“Tekst zakona identičan je tekstu zakona koji je usvojio Dom naroda PS BiH, odnosno tekstu zakona koji je usvojio Savjet ministara 29. marta i uputio u oba doma. Moram da upozorim da je gospodin Zvizdić taj tekst branio u oba doma Parlamenta i da u jednom domu dobio podršku, a u drugoim nije dobio podršku”, rekao je Zoran Tegeltija, ministar finansija Republike Srpske.

Premijerka Željka Cvijanović kaže da se pojavio fantomski prijedlog novog zakona kojim se traži novo zakonsko rješenje trošenja sredstava. Stav Vlade Srpske je da nema potrebe raspravljati o tom pitanju, jer je davno dogovoreno da se akcie troše isključivo na gradnju puteva.

“Ne postoji nikakav fantomski prijedlog. Prema mojim informacijama, riječ je o različitim varijantama jednog člana prijedloga zakona o akcizama, koji bi trebalo na trasnparentan način definiše namjenu sredstava”, rekao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje Nacrt šalje Savjetu ministara, koji taj dokument proslijeđuje Parlamentu BiH. Četiri puta parlamentarci SDP-a, HDZ-a 1990, DF-a, A-SDA, SDS-a, BPS-a i Nezavisnog bloka nisu podržali povećanje akciza, a odnedavno im se priključio i Radončićev SBB. Za zakon su glasali SDA, HDZ i SNSD, međutim, svaki put dosad, takav prijedlog je padao zbog u Predstavničkom domu.

(ATV)