fbpx

Nove nedoumice: Gdje je David bio dva dana nakon nestanka?

20180412173903 473418

BANJALUKA - Promjene na šakama i stopalima Banjalučanina Davida Dragičevića (21) ukazuju da je leš pokojnog bio u vodi od dva do najviše četiri dana, što znači da i smrtni ishod nije mogao nastupiti prije tog vremena.

Stoji to u obdukcionom nalazu Ivice Mirosavljevića, vještaka beogradske Vojnomedicinske akademije (VMA), koji je na Facebooku objavila Suzana Radanović, majka mladića čije je tijelo, šest dana nakon nestanka, pronađeno u rijeci Vrbas.

"Moje dijete je bilo živo kad smo ga tražili po Banjaluci, a onda, nakljukano drogama, bačeno", napisala je Radanovićeva u opisu dokumenata koje je objavila.

Period koji je, po mišljenju Mirosavljevića, tijelo bilo u vodi izazvao je novu lavinu komentara na društvenim mrežama.

Na Facebooku se, tako, pitaju zašto je policija tvrdila da je Dragičević najvjerovatnije u noći između 17. i 18. marta upao u Crkvenu.

"Ako se kaže da je vrijeme smrti od dva do četiri dana prije pronalaska tijela pokojnog Davida, gdje se onda nalazio i šta se dešavalo u prva dva dana od njegovog nestanka", samo je jedno od pitanja koje je postavljeno.

Inače, nalaz sudskog vještaka Mirosavljevića i raniji nalaz banjalučkog vještaka Željka Karana u većini se podudaraju. Obojica su na tijelu Dragičevića utvrdili lakše povrede, koje se ne mogu dovesti u vezu sa smrću.

"Smrt je nasilna i nastupila je neposredno usljed utapanja u vodi", glasi zaključak obojice vještaka.

Mirosavljević, između ostalog, piše da su na lešu ustanovljene spoljašnje povrede, kao što su nagnječenja i krvni podlivi, i to na glavi, trupu i ekstremitetima.

"Obostranost povreda čela, jagodica i kolena mogla bi ukazivati na povrede koje su nastale usled pada s manje visine na tvrdu podlogu, i koji se mogao desiti i prilikom dospevanja u vodu, ali se ni mogućnost delovanja drugih mehanizama mehaničke traume u nastanku ovih povreda ne može isključiti", piše Mirosavljević.

U svom mišljenju on navodi i da su skriningom urina pokojnika ustanovljeni tragovi prisustva THC-a (metabolit marihuane) i LSD-a, što ukazuje na to da ih je pokojnik koristio prije smrti.

"Metaboliti LSD-a mogu se dokazati u urinu najkasnije pet dana od korišćenja, dok se THC može naći u urinu i više od sedam dana nakon korišćenja", glasi rečenica kojom je Mirosavljević zaključio svoj zapisnik.

Reobdukciji Mirosavljevića prethodila je obdukcija koju je obavio Karan, a u kojoj se navodi da stanje leša ukazuje na vrijeme smrti u intervalu do maksimalno sedam dana prije momenta obdukcije. U potvrdi o smrti, koju je izdao Zavod za sudsku medicinu RS, kao vrijeme smrti Dragičevića navodi se 18. mart oko četiri sata.

20180412153910990757

Karan: Kolega iz Beograda nije uzeo u obzir da je temperatura bila -10, -12 stepeni

U izjavi za "Nezavisne" Karan navodi da je u svom nalazu naveo maksimalni interval između vremena smrti i momenta obdukcije, a to je sedam dana.

"Kolega iz Beograda nije uzeo u obzir jednu stvar, koja mu vjerovatno nije bila poznata. Tada je temperatura bila -10, -12 stepeni. I voda je bila jako hladna", rekao je Karan, dodajući da je to možda razlog zbog kojeg je vještak iz Beograda stekao utisak da je tijelo bilo kraći period u vodi.

Tijelo Dragičevića pronađeno je 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas. Policija je potom saopštila da je Dragičević vjerovatno, u naselju Lauš, upao s mosta u Crkvenu i da ga je voda odnijela do Vrbasa. Iz policije su rekli i da je mladić, prije nego što je stradao, učestvovao u tuči, kao i da su u njegovim džepovima pronađene stvari koje su, u noći nestanka Dragičevića, ukradene iz jedne kuće na Laušu.

Sa druge strane, porodica takvim tvrdnjama ne vjeruje i s građanima se, u znak protesta, okuplja svaku veče na Trgu Krajine u Banjaluci, a slična okupljanja održavaju se u još nekoliko opština.

(Nezavisne)