fbpx

Njemačka odbacuje ratnu reparaciju za Poljsku

njemačka zastava foto maheshkumar painam HF lFqdOMF8 unsplash

Foto: Maheshkumar Painam

Njemačka je odbacila najnoviji poziv poljske nacionalističke vlade za reparacijama za Drugi svjetski rat, odgovorivši na diplomatsku notu da je to pitanje zatvoreno, saopštilo je u Ministarstvo vanjskih poslova u Varšavi.

Poljska svoje gubitke u Drugom svjetskom ratu procjenjuje na 1.400 milijardi dolara te zahtijeva odštetu od Njemačke, no Berlin je više puta odgovorio da su sva finansijska potraživanja povezana s ratom namirena, prenosi Hina.

“Po njemačkoj vladi pitanje reparacija i odštete za ratne gubitke ostaje zatvoreno te ona ne namjerava ući u pregovore o tom pitanju”, saopštilo je poljsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Varšava sravnjena sa zemljom

“Vlada će nastaviti napore za podmirenjem dugova proizašlih iz njemačke agresije i okupacije od 1939. do 1945. godine.”

Tokom rata je ubijeno oko šest miliona Poljaka, uključujući oko tri miliona poljskih Židova, a Varšava je nakon pobune 1944. godine sravnjena sa zemljom, pri čemu je poginulo oko 200.000 ljudi.

Godine 1953. tadašnja komunistička vlast Poljske, pod pritiskom Sovjetskog saveza, odustala je od svih zahtjeva za ratnom odštetom jer je Moskva Istočnu Njemačku, također sovjetski satelit, željela osloboditi bilo kakvih obaveza.

Vladajuća poljska nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS) smatra da je taj dogovor nevažeći, jer Poljska nije mogla ispregovarati pravednu naknadu.

PiS je oživio zahtjeve za kompenzacijom nakon preuzimanja vlasti 2015. godine, promovirajući poljsku ratnu žrtvu.

Borbeni stav prema Njemačkoj, kojim se PiS često koristi da mobilizira svoje birače, ugrozio je odnose Varšave i Berlina.

Tražiti odštetu i od Rusije

Jaroslaw Kaczynski, čelnik PiS-a, u razgovoru za njemački Bild je 2020. godine rekao kako bi Poljska trebala tražiti reparacije i od Rusije, koja je 1939. godine, kao dio Sovjetskog saveza, s nacistima dogovorila podjelu Poljske, u sklopu sporazuma Molotov-Ribbentrop.

Rekao je kako bi Rusija trebala platiti odštetu, no da je ona neusporediva s Njemačkom, koja je demokratska i u njoj “vrijede zakon i moral“, što se ne može reći za autokratsku Rusiju.

“Ne mislim da će naša generacija ikada vidjeti da se Moskva suočava sa svojom odgovornošću“, kazao je Kaczynski.
Izvor: Agencije