fbpx

Njemačka legalizovala rekreativnu upotrebu kanabisa

Njemačka legalizovala rekreativnu upotrebu kanabisa

Foto: Unsplash

U Njemačkoj je danas stupio na snagu zakon kojim se dekriminalizuje posjedovanje i kućni uzgoj kanabisa.

Tako je odraslima u Njemačkoj dozvoljeno da sa sobom nose do 25 grama sušenog kanabisa i da uzgajaju do tri biljke marihuane kod kuće. Konzumacija kanabisa za osobe mlađe od 18 godina i dalje je nezakonita, prenosi Tanjug.

Novi zakon, koji je usvojen 23. februara, uslijedio je nakon burne debate o prednostima i nedostacima omogućavanja lakšeg pristupa kanabisu.

Prema Zakonu o kanabisu, dozvoljava se privatno uzgajanje do tri biljke kanabisa za ličnu potrošnju, kao i zajedničko, nekomercijalno gajenje za ličnu potrošnju u “kanabis klubovima”.

Veće kazne

Kako se navodi u tekstu zakona objavljenog na stranici Ministarstva zdravstva Njemačke, zakon “istovremeno jača zdravstvenu zaštitu, zaštitu djece i mladih, kao i prevenciju i edukaciju”.

“Zakon o kanabisu nije poziv na konzumiranje, već na ovaj način štitimo one koji su korisnici od visokih koncentracija i suzbijamo crno tržište, osiguravajući da naša djeca i mladi nauče da je kanabis otrov za mozak”, navedeno je tekstu zakona.

Konzumacija kanabisa zabranjena je u neposrednom prisustvu maloljetnika, 100 metara od škola, dječijih igrališta, dječijih i omladinskih objekata i javnih sportskih objekata, kao i u pješačkim zonama od 7 do 20 sati.

“Kanabis klubovi” mogu samo da distribuiraju kanabis članovima u ograničenim količinama i uz obavezu da provjere koliko su stari.

Istovremeno, za distribuciju kanabisa i drugih narkotika djeci i mladima bit će primjenjivane veće kazne nego do sada.

Zakon o kanabisu bio je predmet žučnih prepirki unutar koalicije Socijaldemokrata kancelara Olafa Scholza, Zelenih i liberalne Slobodne demokratske stranke (FDP). U svom koalicijskom sporazumu tri stranke obavezale su se ići dalje i dopustiti prodaju kanabisa u trgovinama, što je Evropska unija osudila.

Sada planiraju donošenje drugog zakona kojim bi se ispitala prodaja droge u trgovinama u određenim regijama.

Izvor: Agencije