fbpx

Nismo hapšeni nego saslušani?

6birac

Uprava kriminalističke policije MUP-a RS saslušala je danas šest lica u prostorijama zvorničke policije, a u vezi sa slučajem fabrike glinice ,, Birač’’ u stečaju. Oni se sumnjiče da su, zajedno sa litvasnkim vlasnicima, protivzakonitim djelovanjem oštetili fabriku za 188 miliona maraka.  

Inspektori Uprave kriminalističke policije RS poranili su jutros u Zvornik. A razlog je saslušanje šest lica iz Zvornika. 

Pored bračnog para Rubež u policiju su morali i Gordan Vuković, Cvjetko Marinković, Pajo Petković i Čedomir Zelenović. 

Na teret im se stavlja da su, zajedno sa devet Litvanaca, u dužem vremenskom periodu, vršili krivična djela u fabrici glinice ,, Birač’’ a u korist Vladimira Romanova, većinskog vlasnika UKIO banke. 

Sumnjiče se da su protivzakonitim djelovanjem oštetili fabriku za 188 miliona maraka. 

"Nikakvih hapšenja nije bilo", poručuje Nenad Rubež i dodaje da su krajnje korektno, pozvani telefonom, uručeni im pozivi, bez ikakvih problema. 

"Nema ni indicija za šta bi hapsili", kaže Rubež. 

Otkako je uveden stečaj u fabriku glinice ,,Birač’’ policija RS pokušava naći krivce.  Prve procjene nadležnih bile su da su Llitvanci iz fabrike odnjeli preko milijardu maraka.  

Dok su oni sa parama u džepovima odšetali iz Srpske, inspektori sada pokušavaju dokazati pronevjeru 188 miliona marka u korist Romanova.

- Sva lica osumnjičena su da su u dužem periodu činila udruženje formirano s ciljem vršenja navedenih krivičnih djela radi sticanja protivpravne imovinske koristi za lice V.R. iz Litvanije, navode iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Sonja Rubež, pravnik Birča iz perioda Litvanaca, od 2013. godine daje izjave policiji. 

Rubežovoj se na teret stavlja  pranje novca u korist Romanova što, kao pravnik kaže, nije mogla raditi. 

Pored pranja novca Rubežova se tereti  i za skupštinu akcionara na kojoj je donesena odluka o zalogama i uzimanju kredita kod Ukio banke u iznosu od 155 miliona maraka. Tvrdi da ona kao predsjednik skupštine nije imala prvo glasa, a nije ni akcionar. 

Kako Rubež kaže, RS imala je svog predstavnika akcionara ispred PREF-a koji se odluci o zalogama nije usprotivio, a na osnovu koje je kredit odobren.

"Napominjem da je predstavnik PREFA-a tu bio, bio je upoznat sa svim i on je čak izjavio da to nije ništa nezakonito što je u svakom slučaju bila podrška onima koju su donosili takve odluke", kaže Sonja Rubež.

Policija RS do sad podigla optužnicu  protiv Litvanaca koji se terete samo za prodaju željeza iz Alumine odakle su, kako se navodi, pritvpravno prisvojili dio novca. 

Što se tiče današnjih salsušanja, u MUP-a RS kažu da će Tužilaštvu BiH biti dostavljena dopuna Izvještaja koja predstavlja nastavak realizacije aktivnosti Uprave kriminalističke policije iz juna ove godine kada je Tužilaštvu BiH dostavljen Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima.

(BN TV)