fbpx

Nikakvog razdruživanja neće biti! - Što je više Dodika, manje je RS-a

Nikakvog razdruživanja neće biti! - Što je više Dodika, manje je RS-a

Foto: BN

Na Kongresu SNSD-a 2015. godine donesen je zaključak da će Republika Srpska proglasiti nezavisnost ukoliko joj do 2017. ne budu vraćene nadležnosti

Iako je Narodna skupština Republike Srpske prije tri godine usvojila zaključak o pokretanju inicijative za razgovor i dijalog između dva entiteta, prvi čovjek RS-a Milorad Dodik još jednom je najavio konačno rješenje za BiH - razdruživanje. Ovaj put je to uradio nakon što je Generalna skupština UN-a usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

SEDMA GODIŠNJICA
- Vlada Republike Srpske je pokrenula pitanje mirnog razdruživanja. Nakon ovoga nemamo razloga da ostanemo zajedno. Ovo je propala rezolucija i to znači da UN nije to podržao. Njihov naum da Srbima nametnu genocidnost i moralnu diskvalifikaciju nije uspio. Srbi nisu genocidan narod, kazao je Dodik, dok je premijer RS-a Radovan Višković dodao kako će Vlada u narednih 30 dana sačiniti sporazum o mirnom razdruživanju koji će uputiti FBiH.

Član Glavnog odbora SDS-a Aleksandra Pandurević za Oslobođenje kaže da je Dodik prvi put razdruživanje najavio 2006. godine. Nakon toga je, podsjeća ona, na Kongresu SNSD-a, održanom 2015, donesen zaključak da će Republika Srpska proglasiti nezavisnost ukoliko joj do 2017. godine ne budu vraćene nadležnosti.

- Ove godine, dakle, obilježavamo sedmu godišnjicu otkako je Republika Srpska nezavisna. Zbog toga ne znam od koga se danas otcjepljujemo ako smo se otcijepili prije sedam godina? Prije tri godine održana je posebna sjednica parlamenta Republike Srpske na kojoj je usvojen set zaključaka. Jedan od tih zaključaka obavezao je tadašnju predsjednicu Republike Srpske Željku Cvijanović da napravi platformu i da predloži FBiH sporazumno razdruživanje, kazala je Pandurević.

Cvijanović je, dodaje ona, u međuvremenu otišla u Predsjedništvo BiH, a na njeno mjesto je došao Dodik koji za tri godine nije uspio da formira ni pregovarački tim koji bi FBiH predložio sporazumno razdruživanje.

- Dodik računa da je pamćenje naroda kratko i da je zaboravljeno sve što je govorio i radio. Dodik ima samo jedan kontinuitet, a to je urušavanje institucija Republike Srpske. Svi bošnjački lideri nisu urušili zajedno institucije RS-a koliko ih je neodgovornom politikom urušio Dodik. Da mu je stalo do Republike Srpske, momentalno bi podnio neopozivu ostavku. Što prije Dodik ode, više će Republike Srpske biti, istakla je Pandurević.

Novinar Slobodan Popadić kaže nam kako neće biti nikakvog razdruživanja jer Federacija BiH nije spremna na to, kao ni zapadne sile, iste one koje su sponzorisale Rezoluciju o Srebrenici.

RODIO SE MIŠ
- Priča o mirnom razdruživanju je Dodikov pokušaj da predstavi kao da ima neku konkretnu reakciju na Rezoluciju, a ustvari je stara priča za koju i on sam zna da ne može uspjeti. Činjenica je da su politički odnosi u zemlji do te mjere narušeni da bi svima bilo najbolje da nismo u istoj državi. Razdruživanje je moguće samo ako dođe do drastične promjene odnosa snaga na svjetskom nivou, ali to ne zavisi od nas, istakao je Popadić.

Nermin Nikšić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, kazao je da se svaka Dodikova najava završi sa tresla se gora, rodio se miš.

- Vidjećemo. Sačekaćemo. Ako bude ta izjava i ta ponuda, zvanično ćemo odgovoriti, rekao je predsjednik SDP-a BiH.

Dodik svojim potezima ruši RS

Nakon najava o razdruživanju reagovale su ambasade SAD-a i Velike Britanije, kao i Delegacija EU u BiH

Prijedlog o razdruživanju, koji je predsjednik RS-a Milorad Dodik najavio nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a, znači secesiju Republike Srpske. To je opasno, neodgovorno, antidejtonsko djelovanje koje izlaže riziku teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine. A to su ključni interesi SAD-a. Sjedinjene Države braniće ih i štititi, između ostalog, i pozivanjem na odgovornost onih koji ih izlažu riziku.

Ovo su u petak poručili iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH nakon što je Dodik još jednom najavio razdruživanje, odnosno samostalnost Republike Srpske. Iz Ambasade dodaju da su Dodik i Vlada RS-a pokušali “objasniti ovu odluku skupinom laži i dezinformacija smišljenih da zaplaše javnost u RS-u kako bi krenula za njima ovim opasnim putem”.

- Činjenice su jednostavne i jasne. Ne postoji međunarodna zavjera da se ukine RS, a gospodin Dodik ne može izdvojiti niti jednu jedinu izjavu ijednog američkog zvaničnika kojom se poziva na ukidanje RS-a. BiH nije unija dva entiteta. Kako izričito stoji u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, BiH je država nasljednica Republike Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne daje pravo na secesiju ili razdruživanje ni entitetima ni bilo kojoj nižoj administrativnoj jedinici. RS može postojati samo unutar BiH. Secesija ili razdruživanje RS-a ne znači nezavisnost RS-a niti kraj BiH, nego znači kraj RS-a, poručili su iz američke ambasade.

Delegacija Evropske unije u BiH oglasila se takođe povodom Dodikovih najava o mirnom razlazu. Iz Delegacije EU napomenuli su da je srebrenički genocid istorijska činjenica utvrđena pred pravosudnim organima. Govoreći o secesionističkim najavama lidera SNSD-a, kazali su da ne postoji osnov za poziv na “mirno razdruživanje” Bosne i Hercegovine.

- Ne postoji pravni, činjenični ili racionalan osnov za pozive na mirno razdruživanje Bosne i Hercegovine. To ne vodi nigdje i kreira nedopustive strahove među građanima. Evropska unija je, između ostalog, i kroz EUFOR nedvosmisleno posvećena suverenitetu, teritorijalnom integritetu, ustavnom poretku i međunarodnom subjektivitetu Bosne i Hercegovine, kao i sigurnom okruženju, kazali su u Delegaciji EU u BiH.

Skore prijetnje Vlade Republike Srpske da provede mirno razdruživanje od Bosne i Hercegovine su opasne, tvrdnja je Ambasade Velike Britanije u Sarajevu. Osim što su ove prijetnje opasne, dodaju u ovoj ambasadi, one su i zasnovane na netačnim pretpostavkama.

- Nije tačno da je Republika Srpska ugrožena, pod prijetnjom ili nepoželjna. RS je legitiman i integralan dio BiH. Nije tačno da se RS može otcijepiti od BiH, niti da može postojati van države. RS postoji samo kao entitet u sklopu BiH. Njegovo postojanje je rezultat, i garantovano u sklopu, Dejtonskog mirovnog sporazuma, kazali su u Ambasadi Velike Britanije.

Oslobođenje