fbpx

„Nije sve što političar izusti za dnevnik“

765 430 a5d0cbdd71047b52b04a912186b34fb8

Mediji u BiH najčešće se koriste kao svojevrsna politička bojišta. Najnovije analize pokazuju da su javni servisi, manje-više, instrumenti vladajućih političkih opcija. Šampion ove kategorije je Milorad Dodik.

Premda opšti izbori u BiH još nisu zvanično raspisani, oštra politička kampanja, čini se, nije ni prestala. Koalicija za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“, te Udruženje BH novinara i BORAM, predstavili su rezultate analize glavnih informativnih emisija tri javna servisa – federalnog BHRT, te entitetskih FTV i RTRS – u vreme lokalnih izbora 2016. godine.

„Hteli smo prostom matematikom da pokažemo nesrazmeru u predstavljanju političkih kandidata, iz koje proističu neke druge poruke koje se šalju putem javnih servisa“, pojašnjava Borka Rudić, generalna sekretarka udruženja novinara.

Primetno je, prema rečima Darija Jovanovića, direktora Koalicije „Pod lupom“, da političari koji u izbornu kampanju ulaze s pozicije vlasti uveliko zloupotrebljavaju te pozicije i medijski prostor“.

Dodik šampion

Neprikosnoveni šampion u zloupotrebi je Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske. Prema rezultatima analize, javni servis iz Banjaluke je definitivno favorizovao Dodika u posmatranom periodu pa je u njihovim centralnim informativnim emisijama bio puna 32,46 minuta. Istovremeno je hrvatskom članu Predsedništva BiH Draganu Čoviću posvetio čitavu 31 sekundu.

„To je očita nesrazmera, a ako još dodam da Bakira Izetbegovića uopšte nije bilo u analiziranim dnevnicima, onda se jasno može zaključiti na koji način je RTRS favorizuje predsjednika Republike Srpske“, zaključuje Borka Rudić.

Skoro neverovatno, ali istinito, Dodik je u posmatranom periodu bio i glavna tema dnevnika javnog servisa za Federaciju BiH sa 7,15 minuta. Sledio ga je Bakir Izetbegović sa 5,12 minuta, dok su Draganu Čoviću pripala nepuna dva minuta programa. U analizi se izdvojila državna televizija koja je svoj trojici posvetila približno isto vremena – Izetbegoviću 1,55, Čoviću 1,40 i Dodiku 1,52 minuta.

Izgubili poverenje javnosti

Dario Jovanović tvrdi da je očekivano da političari uvek pokušavaju da zloupotrebe medije, „ali je i odgovornost medija da procene šta je javni interes i važna informacija koju treba preneti“. „Drugačije rečeno, nije sve što političar na vlasti izusti za dnevnik.“

„Tu je i gotovo istovetno praćenje opštih i lokalnih izbora, što je jedan od profesionalnih propusta naših medija... Tu je i nedostatak analitičkog i inovativnog pristupa, u prvom planu nije javni interes, već politički subjekti“, naglašava Rudić.

Mehmed Halilović, dugogodišnji novinar i urednik, pravnik i medijski ekspert, smatra da će eventualni opšti izbori biti test za javne medijske servise. Ipak, sumnja da će propuste koje je pokazala analiza popraviti. „Nama se inače život sveo na to da nam politički lideri – i to njih trojica, četvorica – praktično sve odlučuju, i njih mediji isključivo prate, a svi drugi su u drugom planu.“

„Naša javnost je samo nek' nema rata“, kaže Halilović, dodajući da su javni servisi izgubili u velikoj meri poverenje te javnosti. To poverenje su preuzele društvene mreže, ali i komercijalni, kao i strani mediji u BiH koji su, prema njegovom mišljenju, „bolji i verodostojniji izvori informacija“.

DW