fbpx

Niče crkva u Nacionalnom parku “Sutjeska”!

1nacpark

U Nacionalnom parku “Sutjeska”, nedaleko od čuvenog partizanskog spomenika, koji početkom godine, zbog nebrige rukovodstva NP, umalo nije progutalo klizište, nedavno su osveštani temelji pravoslavne crkve.

Temelj za hram Svetog Prokopija je osveštao lično mitropolit dabrobodsanski Hrizostom, a svečanosti su prisustvovali i načelnik opštine Foča Radislav Mašić i direktor NP “Sutjeska” Dejan Pavlović.

Na budućem crkvištu je podignut i osveštan i veliki krst, i sve to ne bili bilo čudno da SPC ne gradi crkvu, po svemu sudeći, bez ikakve dozvole i saglasnosti, a vjerovatno i bez neke potrebe, jer u blizini partizanskog spomenika na Tjentištu stanovnika, pa ni vjernika gotovo da i nema. 

Kako se saznaje, za gradnju hrama nema nikakve dokumentacije, osim urbanističke saglasnosti iz 2012. koja je nevažeća, a uz to je izdata za drugu lokaciju na Tjentištu, a ne za onu na kojoj su postavljeni i osveštani temelji. Ta saglasnost je, shodno zakonu, prestala da važi 2013. jer u međuvremenu investitor nije podnio zahtjev za izdavanje građevinske dozvole.

Posebno je pitanje, kako je uopšte moguća izgradnja na zaštićenom području najstarijeg nacionalnog parka u BiH.

(EuroBlic)