fbpx

Nezakonit izbor docenta Ćeranića

8ceranic

Postupak za izbor u zvanje docenta Predraga Ćeranića, sada dekana Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci, mogao bi da bude ponovljen. To je od rektorata banjalučkog Univerziteta tražio profesor Mile Rakić koji je Ćeraniću tada bio protivkandidat za docenta.

Profesor Mile Rakić podnio je zahtjev za ponavljanjem postupka izbora Predraga Ćeranića u zvanje docenta. Ćeranić je trenutno dekan banjalučkog Fakulteta bezbjednosnih nauka, a poznat je po redovnom najavljivanju obojenih revolucija u Srpskoj koje se nikada nisu desile i slovi za jednog od najbližih saradnika predsjednika Republike Milorada Dodika.

Profesor Mile Rakić tvrdi da je izbor Ćeranića u zvanje docenta uradjen mimo propisa a da Rakiću kao protivkandidatu tada nije uručena ni odluka Senata kojim se okončao postupak. Rakić tvrdi i da su mu pojedini članovi Komisje za izbor priznali da su imali ogroman pritisak i da su morali da potpišu imenovanje Predraga Ćeranića.

Zahtjev za ponavljanjem postupka na Univerzitetu je primljen 7. juna ove godine.

Predrag Ćeranić danas se nije javio na poziv BN televizije ali su nam odgovorili iz Rektorata banjalučkog Univerziteta. Rektorat smo pitali kakva je dalja procedura i kada će Senat da odlučuje o Rakićevom zahtjevu. Stigao je odgovor bez previše odgovora. Samo su potvrdili da je Senatu stigao prijedlog za ponavljanje postupka i da je Senat tražio izjašnjavanje od Fakulteta bezbjednosnih nauka.

"Fakultet bezbjednosnih nauka dostavio je izjašnjenje u kojem se navodi da je dr Mile Rakić 6. novembra 2016. godine preuzeo kompletnu dokumentaciju za navedeni izbor u zvanje."- rečeno nam je u Rektoratu banjalučkog Univerziteta.

Mile Rakić je u pismu upozorio rektora banjalučkog Univerziteta na moguće posljedice koje može da ima banjalučki Univerzitet ukoliko čitav slučaj završi na sudu. Mediji su ranije navodili niz spornih detalja vezanih za izbor Predraga Ćeranića u zvanje docenta ali i dekana Fakulteta bezbjednosnih nauka. Pojedini članovi Senata su zbog čitavog slučaja podnijeli ostavku na članstvo u Senatu a žalbe nekoliko profesora prema Prosvjetnoj inspekciji takođe nisu imale efekta.

(BN TV)