fbpx

Nevidljivi Miladin

miladin

 Foto: Printscreen

Živjeti u Bosni i Hercegovini nerijetko znači biti doveden u situaciju za puko preživljavanje, i to zbog klasične nebrige sistema, odnosno institucija, koje bi trebale voditi birgu o radnicima ili ugroženim socijalnim kategorijama. Svjedoci smo svakodnevnog porasta apela preko humanitarnih organizacija za teško ugrožene socijalne slučajeve, koji su prinuđeni da na takav način se bore da bi doživjeli svitanje novog dana. U nastavku slijedi jedna takva priča.

Autor: Muhamed Kovačević

Kada te pojede tranzicija

Miladin Marković, je jedan iskreni čestiti radnik, čija životna priča, kako se to u klišeu kaže, može poslužiti za filmske priče u kontekstu ogromne nepravde koja je nanesena ovom čovjeku. Počevši od rata, gdje se kao pripadnik, u tom trenutku manjinskog naroda, našao se na „pogrešnoj strani“, i gdje je svoju vojnu službu odradio u brigadi civilne zaštite, kopajući prve borbene linije. Do postratnog perioda, koji je vjerovatno i tragičniji od činjenice, da je Miladinu svaki dan život visio u koncu, bivajući tako izložen smrtnoj opasnosti. Naime Miladin je skoro 30 godina radio za lokalno preduzeće Rudarinvest Banovići.

Preduzeće je vremenom, kako to i obično biva, postalo tema političkog raskusuravanja lokalnih moćnika, te je od uspješnog preduzeća, gotovo preko noći, postalo neprofitno i neuspješno, što je u prvom koraku značilo stečaj, a u drugom i konačno gašenje preduzeća.

Treba li napominjati da je preduzeće bilo uslužnog karaktera, nikom drugom nego li lokalnom rudniku, no i kao takvo opet nije moglo da preživi nešto što se u politički korektnom narativu naziva tranzicijski period, a u narodu poznato kao privatizacijska pljačka. Posljedice gašenja Rudarinvesta na svojoj koži direktno je osjetio i sam Miladin. Kao NK radnik koji je bio zaposlen u toj firmi, u kojoj je radio po njegovom iskazu skoro 30 godina, morao se suočiti sa gubitkom, do tada, sigurnog posla. Obzirom na sve Miladin nije bio u stanju da stekne neophodnu pravnu pomoć i zbog toga je platio ceh u vidu, da je od 29,5 godina koje je radio, njemu priznato samo 9. To znači da po sadašnjem zakonu, ovaj čovjek, iako uskoro puni 65 godina starosti, neće biti u prilici da ostvari pravo na penziju. Takva vrsta nepravde je tako uobičajna za cjelokupnu Bosnu i Hercegovinu, gdje postoji ogroman broj ljudi, koji upravo zbog problema neuplaćenog radnog staža, nije u stanju da stekne pravo na penziju, iako su mnogi ljudi godinama časno i pošteno radili upravo za to.

Miladin pored toga nije dobijao ni redovnu platu, a također nije dobio ni zakonom predviđenu otpremninu, kada mu je preduzeće 2014. godine otišlo u stečaj, i kada je poslat na biro rada. Upravo preko tog biroa, za sada ostvaruje zdravstveno osiguranje, koje znači da svaka tri mjeseca ima pravo da podigne svoje neophodne lijekove.

Nevolja koja ima rješenje

Miladin Marković zbog svega što mu se dogodilo, i šta je sve preživio, odlučio je da, otprilike prije 10 godina, svoj život počne živjeti u selu Željova u okrugu Banovića. Stanovao je kao podstanar u skromno obnovljenoj kući, gdje je plaćao godišnju kiriju od 300KM, i koristio jednu sobu sa kupatilom. Za preživljavanje se snalazio na način, da je pomagao komšijama oko zemljanih i ratarskih poslova, jer on sam nije imao nikakva redovna primanja. Ali na njegovu nesreću, prije mjesec dana dobio je obavijest, da se njegov podstanarski najam poništava, te da je dužan napustiti tu kuću do 1. maja ove godine.

Nevolja koja je zadesila ovog čovjeka, potaknula ga je da preko njegovih komšija uputi apel za pomoć, kako bi se obezbijedilo neophodnih 10 000KM, kojima bi Miladin kupio kontejner za stanovanje, i tako makar na taj način riješio svoje stambeno pitanje. U normalnim okolnostima, ovaj čovjek uopšte i ne bi trebao imati ovakve tegobe, ali nažalost, niti smo mi kao društvo u takvoj „normalnosti“, niti vrijeme u kojem živimo ima ikakve obrise „normalnosti“, tako da se sve svodi na, kako smo već rekli, pojedinačne apele ugroženih i reakcije i pomoć dobrih ljudi. U tom smislu, Jasenko Korjenić, i autor ovog teksta, stupili su u kontakt sa humanitarnom organizacijom pomozi.ba, koja bi ubrzo trebala doći i obići Miladina. Pored toga, a obzirom da nastupaju blagdanski dani, koristimo priliku, da na ovaj način uputimo apel, da se ovom dragom i iskrenom čovjeku pomogne na svaki mogući način, jer je doveden u teško materijalno stanje, i to ne svojom krivicom. Svaki vid pomoći je dobrodošao, a neophodni podaci za upućivanje pomoći, nalaze se u video prilogu.