fbpx

Nenamjenski krediti čine više od 75 posto ukupno plasiranih kredita stanovništvu

euri novac 1

Potrošački nenamjenski krediti učestvuju sa 75,6 posto u ukupno plasiranim kreditima stanovništvu, ističu iz Udruženja banaka BiH.

Pojasnili su da stambeni krediti učestvuju sa 18,8 posto, a da ostalo čine krediti po kartičnom poslovanju (3,4 posto), krediti za poduzetništvo (2,4 posto) i drugi.

Iz Udruženja navode da nenamjenski krediti imaju najveće učešće u ukupnim kreditima plasiranim stanovništvu, iz više razloga, a prvenstveno jer je prosječna plaća stanovnika izuzetno niska te zadovoljava niže iznose kredita.

Među razlozima su i jednostavnija i kraća procedura odobravanja kredita (nema zasnivanja hipoteka, troškova notara i drugog), kao i približavanje uvjeta kamatnih stopa nenamjenskih kredita sa drugim kreditima, što nije specifičnost samo bh. tržišta nego cijelog regiona.

Također, ističu da veći rast plasmana stanovništvu u odnosu na pravne subjekte nije želja banaka nego realnost tržišta, te da banke imaju mogućnosti i potencijale povećati plasmane pravnim subjektima, ali izostaju kvalitetni projekti.

Precizirali su da se učešće nenamjenskih kredita u posljednje tri godine kreće se u rasponu od 72 do 75,9 posto od ukupnih kredita, dok stambeni krediti učestvuju u rasponu od 18,4 posto do 20,4 posto.

Nenamjenski krediti bilježe godišnji porast na kraju prethodne dvije godine u rasponu od 6,1 do 7,9 posto.

 

FENA