fbpx

Nema uslova za život u domu

4dom

Studenti smješteni u Studentskom centru "Nikola Tesla" u Banjaluci traže da budu oslobođeni plaćanja smještaja sve dok se situacija u svim paviljonima oštećenim u olujnom nevremenu ne riješi, te uslovi stanovanja budu dovedeni na pristojan nivo.

Sada su studenti prvog i drugog paviljona oslobođeni troškova smještaja jer su najviše oštećeni i samo dio je u funkciji, a cijena je smanjena u trećem i četvrtom paviljonu, međutim studenti smatraju da smještaj treba da bude besplatan dok se ne uradi kompletna sanacija doma.

Paviljoni su oštećeni u prvoj polovini decembra tokom olujnog nevremena koje je pogodilo Banjaluku, kada su studenti privremeno evakuisani iz soba.

Zoran Babić, direktor SC "Nikola Tesla", kazao je da su zahtjevi studenata nerealni, te da su studenti prva dva paviljona oslobođeni plaćanja, dok je studentima iz trećeg i četvrtog paviljona umanjena cijena smještaja.

"Oni traže da svi studenti budu oslobođeni plaćanja... Po meni to nije realno i Upravni odbor će se morati oglasiti što se tiče zahtjeva studenata", kazao je Babić.

Ljubiša Karlica, predsjednik Skupštine studenata SC "Nikola Tesla", istakao je za "Nezavisne" da su zahtjeve predali Upravnom odboru, a ne direktoru.

"Ne znam zašto se direktora tiču naši zahtjevi, a samim tim ako su naši zahtjevi nerealni zašto on nije obezbijedio toplu vodu u trećem paviljonu studentima, te zašto nije obezbijedio osnovne životne uslove u SC 'Nikola Tesla' za naše studente", kazao je Karlica.

Prema njegovim riječima, studenti trećeg paviljona nemaju toplu vodu ni grijanje u večernjim časovima.

"Mi ćemo ostati istrajni u našim zahtjevima do kraja. Baš zbog toga što studenti nemaju osnovne uslove tražićemo da svi budu oslobođeni plaćanja smještaja, sve dok se ne završi sanacija doma", kazao je Karlica.

Prema njegovim riječima, u sobama koje su predviđene za dvije osobe sada ih živi po četvoro.

"Nerealno je da ih bude toliko u sobama, ali takva je situacija. Bila je evakuacija, studenti su se solidarisali, izašli u susret jedni drugima i ne prave problem da u sobi budu po četiri kreveta", ističe Karlica.

Tvrdi da studenti uče po hodnicima jer je čitaonica u četvrtom paviljonu malog kapaciteta.

Jedna studentkinja iz Doboja koja je bila smještena u drugi paviljon ističe da je ovaj paviljon i dalje zaključan, te da sanacija nije počela.

"Iako su rekli da bi do marta sve trebalo da bude završeno, mi mislimo da od toga nema ništa", kazala je ova studentkinja.

Kako kaže, preseljena je u četvrti paviljon, gdje su u sobu ubačena još dva kreveta.

"Teško je spremati ispite u tako nakrcanoj sobi. Sanacija svih paviljona trebalo bi da se uradi što prije", kaže ova studentkinja.

(Nezavisne)