fbpx

Nekropola stećaka “Katica” 30. nacionalni spomenik BiH u Jajcu

katica3 696x463

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, na sjednici održanoj 12. marta/ožujka proglasila je pet dobara nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine.

Predsjedatelj Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, Radoje Vidović i članovi prof. dr. Amir Pašić i Goran Milojević donijeli su Odluke o proglašenju pet dobara nacionalnim spomenicima BiH, saopćeno je iz Komisije.

Pored povijesnog područja Nekropole sa stećcima na lokalitetu Katica u selu Bistrica koje se nalazi u Jajcu, nacionalnim spomenikom proglašeni su i sljedeći objekti: povijesni spomenik – Džamija u Podgori, općina Breza; graditeljska cjelina – Atik džamija u Ćivama (Gornje Vukovije), općina Kalesija; graditeljska cjelina – Crkva sv. Proroka Ilije zajedno s pokretnim nasljeđem i s pravoslavnim grobljem u Sedlarima, grad Trebinje; graditeljska cjelina – Tekija na Oglavku, općina Fojnica.

Inicijativu za pokretanje proglašenja lokaliteta Katica nacionalnim spomenikom BiH podnijelo je UG “Društvo za zaštitu kulturno-povijesnih i prirodnih vrijednosti Jajca”, nekropola Katica ima 22 stećka, od kojih je većina sa karakterističnim nišama, a nalazi se u neposrednoj blizini Crkve sv. Franje Asiškog u Bistrici.

Peticiju za nominaciju stećaka na listu nacionalnih spomenika pripremali su jajački arheolozi Mirza Kapetanović i Franjo Leovac

(agencija-jajce.ba)