fbpx

NE ZNAJU ZA KRIZU, LJETOVANJE PLAĆAJU DO 10.000 KM Ko se iz BiH brčka na Baliju, Sejšelima, Maldivima

1Ljetovanje01

Dok je za većinu običnog svijeta odlazak na ljetovanje već odavno samo pusta želja, u BiH ima i onih koji su za desetak dana odmora na nekoj egzotičnoj destinaciji spremni da potroše i po 5.000 evra.

U turističkim agencijama kažu da su naskuplji aranžmani za Bali, Sejšele, Maldive, te Tursku, grčka ostrva, Kipar. Naglašavaju da je riječ o smještau u hotelima sa pet zvjezdica, sa „ol inkluziv“ uslugom,  a da se, logično, do željenog ljetovališta putuje avionom.

U turističkoj agenciji „Unis turs“ Banjaluka kažu za naš list da je  naskuplji aranžman u „Rixos Premiumu“, hotelu sa pet zvjezdica u turskom gradu Belek.

– Riječ je o apartmanima sa izlaskom na bazen, „ol inkluziv“ usluga, oko  5.000 evra po osobi za deset noćenja. Dalje, deset noćenja u apartmanu sa pogledom na more u „Ikos Dassia Resortu“, hotelu sa pet zvjezdica na Krfu i „ol inkluziv“ uslugom, košta oko 3.500 evra po osobi. Takođe, deset noćenja u deluks sobi sa pogledm na more, pun pansion, u „Hotelu Elysium“ sa pet zvezjdica, u gradu Pafos na Krfu, košta  2.750 evra po osobi – kažu u „Unis tursu“.

U Tutističkoj agenciji „Sol azur“ Sarajevo naglašavaju da su, kad je riječ o njihovoj ponudi, svakakao najskuplje one najekskluzivnije i najegzotičnije destinacija.

– Izdvojili bismo, na primjer, bračna putovanja na Baliju, Sejšelima, Maldivima, kružnu turu za Australiju i slično – naglašavaju u ovoj turističkoj agenciji.

Ipak, destinacije za koju se građani BiH najviše odlučuju ovog ljeta su Grčka, Hrvatska, Crna Gora, Turska, tačnije Antalijaska regija.

Kako saznajemo u turističkim agencijama, rado biraju i Jordan, Španiju, Siciliju i Albaniju. Prosječna cijena po avio – aranžmanu je oko 1.200 maraka, a za putovanje autobusom oko 500 KM po osobi.

– U Grčkoj dan u hotelu sa polupansionom u prosjeku košta 70, ali se može naći već od 35 evra po osobi. Dnevna cijena polupansiona u hotelima u Crnoj Gori u prosjeku iznosi 60, a kreće već od 23 evra po osobi. Polupansion po danu u hrvatskim hotelima može se naći za 45 evra, a u prosjeku košta 80 evra po osobi u sezoni – objašnjavaju u „Unis tursu“.

U Turističkim agencijama ističu da građani ljetovanja najčešće plaćaju na rate, do decembra, a ima i onih koji plate avans, a ostatak nekoliko dana pred put.

Dodaju da, uprkos krizi, nema nekih drastičnijih promjena kad je riječ o izboru destinaciaj za ljetovanje.

– Navike su uglavnom ostale iste, s tim da se građani BiH sve više odlučuju za avio – aranžmane. Sada mnogo ranije rezervišu ljetovanja u odnosu na predhodne godine. Rezervacije počinju već u  januaru, jer je veći izbor, a imaju i određene popuste za rani buking. Takođe, u odnosu na ranije godine ne idu u manjoj meri na letovanje. S obzirom na to da mogu plaćati u ratama, za svakog se nađe ponešto, odnosno, za svačiji budžet može se pronaći  odgovarajuća ponuda – poručuju iz turističkih agencija.

Nije teško izračunati da jedna četveročlana porodica za skromno ljetovanje treba da izdvoji oko dvije i po prosječne plate. S obzirom na standard većine građana, ne iznenađuje činjenica da je velik broj onih koji ljetuju na kredit, jer primanjima ne mogu da naprave neku značajniju ušteđevinu.

I u bankama potvrđuju da su krediti koji se odobravaju za jedan dan iz godine u godinu sve traženiji, odnosno da je baš u ovo doba godine tražnja za njima najveća.  A uglavnom je riječ o iznosu od 2.000 KM, koliko iznose dvije i po prosečne plate, a koliko je jednoj porodici potrebno da skromno provede odmor.

Za neke nema zime

Na pomenute egzotične destinacije svakako ne idu oni koji tokom godine štede za more ili građani koji, da bi se malo odmorili, nemaju izbora nego da se kreditno zaduže.

Aranžmani od nekoliko hiljada evra rezervisani su za ljude sa kudikamo dubljim džepom, koji ne moraju ničeg da se odriču. Naime, naspram armije radnika koji rade za manje od 700 KM, u BiH ima i onih koji za samo godinu dana zarade više od milion KM.

S druge strane, ima i onih koji za godinu dana po osnovu dohotka od kapitalne dobiti u džep stave i po 8,5 miliona KM.

(srpskainfo)