fbpx

Naučnici: Budućnost bez ratova nije izvjesna

rat.ilustracija.epa

Tek ako globalni mir potraje još 100 do 140 godina, bit će osnova za zaključak da se čovječanstvo promijenilo, pokazuju analize.

Statistička analiza istorije ratovanja još ne daje nade čovečanstvu da je naučilo lekcije i da se neki veći ratni sukob ne može očekivati u budućnosti, pokazuje američko istraživanje objavljeno na Science Advances.

Pokušavajući da utvrdi izglede za izbijanje novog velikog rata u skoroj budućnosti, profesor Aaron Clauset, informatičar sa univerziteta Colorado, analizirao je podatke o ljudskom ratovanju.

Svet neki veliki rat nije pogodio od kraja Drugog svetskog rata, što je toliko dugo razdoblje da je neke stručnjake navelo na zaključak da je čovečanstvo konačno shvatilo svu uzaludnost velikog ratovanja i da kreće putem mirnodopske budućnosti, posebno s obzirom na to da živimo u vreme nuklearne zime što je dosta snažan argument protiv rata.

Clauset je koristio bazu Correlates of War Project koja sadrži podatke o stolećima krvavih sukoba kako bi utvrdio da li se radi o zatišju u istoriji ratovanja ili izglednoj budućnosti bez rata.

Tragajući za trendovima on je uz pomoć podataka iz baze utvrdio statističke fluktuacije ratovanja od 1823. do 2003., a proučavao je i razdoblja mira nakon velikih i dugotrajnih sukoba.

Veliki ratovi izbijali nakon dužeg mira

U proteklih 70-ak godina, odnosno nakon Drugog svetskog rata vlada relativno zatišje bez velikih međudržavnih ratova, naročito u poređenju s decenijama pre toga koje su obeležila dva velika svetska rata.

Clauset je utvrdio da su u istoriji veliki ratovi izbijali nakon dužih mirnodopskih razdoblja i to se dovoljno često događalo da se može zaključiti da ovo sadašnje zatišje nije istorijska retkost i da u tome nema ničega posebnog.

Clauset stoga sugeriše da u našoj prošlosti ili sadašnjosti nema ničega što bi pružilo razlog za verovanje da možemo takve ratove izbeći u bližoj budućnosti.

No, napominje američki naučnik, ako se ovo razdoblje globalnog mira nastavi još, na primer, jedno stoleće, mogli bismo raspolagati uverljivim zaključkom da se čovečanstvo promenilo.

Njegov je proračun da sadašnje razdoblje globalnog mira mora potrajati najmanje 100 do 140 godina kako bi predstavljalo statistički značajni trend.

Izvor: Agencije