fbpx

Nakon odluka visokog predstavnika: Kako će postupiti Službeni glasnik RS?

naslov sluzbeni glasnik RS sluzbeni glasnik

Foto: Službeni glasnik RS 

Hoće li Službeni glasnik RS objaviti odluke visokog predstavnika Kristijana Šmita ili će poslušati nalog vlasti RS? Izmjene Zakona kojima je uklonjena obaveza objavljivanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS su u proceduri u Vijeću naroda RS koje zasjeda danas. Šmit je odlučio da taj zakon neće stupiti na snagu.

Ranija iskustva govore da će Službeni glasnik RS postupiti po nalogu entitetskih vlasti i po cijenu sankcija, kaže komunikolog Mladen Bubonjić, podsjećajući na slučaj entitetskog Zakona o lijekovima koji je objavljen u službenim novinama uprkos prijetnji i na kraju ostvarenim sankcijama, piše BHRT.

- Vjerovatno je da će i u ovom slučaju biti isto da će Službeni glasnik odbiti, odnosno da će postupiti po naređenju rukovodstva RS. Naravno da će zbog toga snositi sankcije ukoliko se to desi, a velika je vjerovatnoća da će se desiti - smatra Bubonjić.

Nemoguće je bilo danas saznati namjere Službenog glasnika. Ono što je jasno da je posljednjih mjeseci najvrelija stolica upravo direktora ove institucije.

Koliko je pritisak na rukovodeće ljude Službenog glasnika RS pokazuje i činjenica da u posljednja dva mjeseca imamo trećeg čovjeka na čelu ove ustanove. Nakon odlaska u penziju prethodnog direktora Vladimir Janković iz DEMOS-a zadržao se tek 20-ak dana nakon čega je podnio neopozivu ostavku. Vlada RS je prije mjesec dana na 60 dana imenovala v.d. Službenog glasnika, to je sada Milka Devušić.

Zakon kojim RS namjerava da isključi obavezu objavljivanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku još je u parlamentarnoj proceduri. Vijeće naroda RS o njemu raspravlja danas. Iz Kluba Bošnjaka BHRT saznaje da će prisustvovati sjednici.

- I sa nama i bez nas sjednica Vijeća naroda će se održati tako da ćemo prisustvovati sjednici VN i ostaćemo pri stavu koji je donesen u Klubu da pokrećemo pitanje vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda – rekao je Armin Hamzić, delegat u Vijeću naroda RS.

Predsjednik RS Milorad Dodik je prethodnih dana bio rezolutan. Zakone će potpisati po okončanju parlamentarne procedure koja bi mogla da se produži do izjašnjenja Ustavnog suda RS.

- RS će nastaviti svojim putem. Da djeluje ustavno, u skladu sa Ustavom RS. Ja ću potpisati zakone koje je donijela Narodna skupština u vezi sa neobjavljivanjem odluka visokog predstavnika i ove odluke o Ustavnom sudu sve dok se ne donese Zakon o Ustavnom sudu - poručio je Dodik.

Svako novo zatezanje konopaca na relaciji Banjaluka - Sarajevo - međunarodna zajednica crtalo je nove crvene linije preko kojih se prelazilo. Ishod je i ovoga puta neizvjestan.

Za sve što može da se dogodi narednih dana i mjeseci Milorad Dodik unaprijed okrivljuje nekoliko ambasada i Kristijana Šmita tvrdeći da ni RS ni Federacija BiH nisu uzročnici novonastale krize.

Avaz