fbpx

Najniža plata veća za 15 KM

4plata najniza

Vlada Republike Srpske (RS) donijela je danas odluku o najnižoj plati, koja će za 2018. godinu iznositi 410 konvertibilnih maraka.

Ekonomsko-socijalni savjet RS je na sjednici 26. decembra ove godini predložio da najniža plata u RS od naredne godine bude za 15 KM veća u odnosu na dosadašnju, saopšteno je nakon sjednice entitetske vlade.
 
Utvrđen je i nacrt zakona o oduzimanju imovine koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela.

Osnovni cilj donošenja novog zakona je da se na sveobuhvatan, precizan i jednostavan način urede pravila postupka unutar kojeg će se moći efikasno otkriti, osigurati i po potrebi, privremeno ili trajno oduzeti imovina koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela ili prekršaja, propisanih važećim zakonodavstvom u RS.

Cilj zakona je i da se uspostave efikasni mehanizmi za upravljanje imovinom koja je privremeno ili trajno oduzeta.

-Na ovaj način se otklanjaju brojne prepreke s kojima se u svom radu susreću pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS i pravosudnih institucija, te Agencija za upravljanje oduzetom imovinom, kada je riječ o efikasnom provođenju odredbi Krivičnog zakonika, zakona o prekršajima i drugih propisa koji jasno propisuju da niko ne može zadržati imovinu proisteklu izvršenjem krivičnog djela i prekršaja, a koja je u nesrazmjeri s zakonito stečenom imovinom - navode iz Vlade.

(Fena)