fbpx

Na Kastelu počela “Škola arheologije 2022”: Studenti na terenu uče o srednjem vijeku

kastel foto darko gavrić

Foto: Darko Gavrić

BANjALUKA - Na Kastelu, na lokaciji Dvorište II, juče je počeo četvrti po redu projekat “Škola arheologije - Kastel 2022”, koji će trajati do 29. oktobra, a tokom kojeg će studenti istorije i arheologije imati priliku da učestvuju u istraživanju tajni koje krije tvrđava.

Arheolog Ivana Pandžić, koja od početka učestvuje u projektu, rekla je za “Glas Srpske” da su studenti istorije i arheologije sa nestrpljenjem iščekivali ova iskopavanja na Kastelu.

- Ovdje su istraživanja započeta još osamdesetih godina prošlog vijeka, ali su bila obustavljena. Na ovom lokalitetu radimo od 2019. godine. U pitanju su geofizička snimanjima. Juče smo započeli čišćenje lokacije, ali i nastavak istraživanja u odnosu na osamdesete godine prošlog vijeka - kazala je Pandžićeva. Prema njenim riječima, studenti uživaju u radu na terenu, a neki od njih su bili i lani.

- Svake godine kada radimo iskopavanja, učestvuju studenti filozofskih fakulteta sa oba javna univerziteta u Srpskoj u vidu terenske nastave sa odsjeka za istoriju i arheologiju. U sklopu “Škole arheologije” prijepodne smo na terenu, a poslijepodne su organizovana predavanja u Muzeju Republike Srpske - rekla je Pandžićeva. 

Pandžićeva je naglasila da je važno da se nastavljaju stručna i naučna istraživanja.

- Na ovaj način ćemo dobiti bolju prezentaciju same lokacije na Kastelu. Radi se o dvije lokacije koje se preklapaju iz različitih perioda. Ranije su bili definisani kao rani srednji vijek, kasna antika, te srednji vijek - kazala je Pandžićeva.

Napomenula je da im je ove godine u fokusu srednji vijek.

- Tek smo na početku istraživanja, treba još dosta da se radi. Još nismo sišli toliko duboko u slojevima i prilično je sve “ispreturano”. Imamo nalaze keramike iz otomanskog perioda, iz srednjeg vijeka, ali i ljudskih skeleta. Analize ćemo uraditi naknadno - rekla je Pandžićeva.

Prema njenim riječima, važno je da tvrđava Kastel kroz vijekove bude još bolje predstavljena.

- Cilj nam je da se uradi konzervacija i restauracija ovog dijela i njegova prezentacija. Većina zna da je Kastel rađen na rimskim ostacima koji nisu vidljivi, ali da se vidi preklapanje perioda, od kasne antike, preko srednjeg vijeka do otomanskog perioda - kazala je Pandžićeva.

Student istorije na Filozofskom fakultetu sa Pala Olga Šešlija kazala je za “Glas Srpske” da je učestvovala i prošle godine.

- Upoznali smo predivne ljude, ali i naučili nešto novo. Riječ je o zanimljivom periodu. Lokalitet je i ranije istraživan. Sve što nađemo, ići će na dalje analize - rekla je Šešlija.

O projektu

Projekat “Škola arheologije - Kastel 2022” sprovodi Društvo arheologa Republike Srpske u saradnji sa Muzejom RS, filozofskim fakultetima univerziteta u Banjaluci i  Istočnom Sarajevu, te uz saglasnost Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske.

glassrpske.com