fbpx

Muzičari sa Balkana i iz Francuske čuvaju sjećanje na banjalučkog fotografa

2aki tur

Na inicijativu francuskog benda “Joke” objavljena je kompilacija pjesama “Aki” u čast preminulog banjalučkog fotografa Aleksandra Mujčinovića Akija.

Kompilacija će biti dostupna kao dvostruko vinilno izdanje, a na njoj će se naći neke nove, nikad objavljene, i poneke stare pjesme nekoliko bendova iz države, Evrope i regiona.

Prijatelji koji su poznavali Akija ističu da osim što je bio dobar koncertni fotograf, on je bio i prijatelj brojnih muzičara i dobri duh regionalne scene.

Banjalučki fotograf Vedran Ševčuk Alf, koji je sarađivao sa preminulim Akijem, podržava i pozdravlja ideju benda “Joke” da objavi kompilaciju pjesama u Akijevu čast.

“Aki je bio kolega fotograf, ali prije svega prijatelj, i neko ko je davao sve od sebe i volio raditi sa bendovima, bendovi su voljeli s njim da rade, tako da mislim da je inicijativa benda ‘Joke’ veoma lijep gest i da je Aki kroz svoje radove i prijatelje još uvijek sa nama”, rekao je Ševčuk.

Fotografisao je Aki i banjalučki “Sopot”, a Đurica Štula, jedan od članova, kazao je da im je drago što nastaje kompilacija Akiju u čast.

“Mali gest za velikog druga. Na kompilaciji će biti bendovi koji su proveli mnoge dane sa Akijem, na turnejama, koncertima, a i privatno. Aki je bio pozitivan, energičan, zaljubljen u život, fotografije, koncerte, ljude. Uglavnom nasmijan, duhovit i blag. Često ga se sjetim”, naveo je Štula.

Članovi francuskog benda ističu da su na ovu ideju došli zajedno sa grupom muzičara koji su poštovali i cijenili Akijev rad te da je ova kompilacija sjećanje na njegov susretljiv, dobronamjeran i optimističan duh, jednostavnog imena “Aki”.

Aki je živio u Banjaluci, ali njegov dom bila je cijela regija. Bio je u prijateljskim odnosima sa muzičarima širom svijeta.

Osim što je svojim fotografijama obilježio brojne koncerte i festivale, bio je i menadžer na turnejama bendova po putevima cijelog Balkana.

Bendovi koji će se naći na kompilaciji u čast Akiju su “Antenat” iz Hrvatske, DBAU iz Bosne i Hercegovine, “Dežurni krivci” iz Slovenije, “Duberman” iz Francuske, “ESC Life” iz Hrvatske, “Joke” iz Francuske, “Kali fat dub” iz Hrvatske i Slovenije, “La Bite” iz Francuske, “Les Skalopes” iz Francuske, “Radikal Dub kolektiv” iz Hrvatske, “Raggalution” iz Slovenije, “Red Five Point Star” iz Slovenije, “Shizomantra” iz Bosne i Hercegovine, “Sopot” iz Bosne i Hercegovine, “ST!llness” iz Hrvatske, “Trankilesha” iz Francuske i “Yapa” iz Francuske.

Aki je ubijen u novembru 2016. godine u njegovoj kući u Banjaluci kada ga je njegova djevojka Kristina Jovković izbola 11 puta nožem.

(Nezavisne)