fbpx

Muke Pariza sa stanovima za iznajmljivanje turistima

5muke

Turisti u prizemnom stanu za iznajmljivanje u okviru medjunarodne mreže "Airbnb" bezbrižno uživaju u radostima Pariza, a Frank Brian koji živi sprat iznad, kaže da je to "noćna mora".

Već četiri godine, kaže on, neprekidna je galama tokom noćnih zabava, tumaranje pijanih po zgradi, buka novopridošlih grupa u nedoba, ponekad i od po 15 ljudi. 

"Želim da se odselim", kaže Brian. "Ali, rekao sam sebi da neću jer iako sam ugrožen, ne treba ja da popustim".

Pariz, već dugo jedno od vodećih svetskih turističkih odredišta, i dalje je zahvalan za milijarde evra koje donose turisti, i za 300.000 radnih mesta koja se time održavaju. Međutim, Parižani i zvaničnici glavnog grada Francuske imaju krupne primedbe zbog tolikog broja posetilaca koji nisu, kao ranije, "saterani" u hotele, već su vrata uz vrata s gradjanima, u stanovima iznajmljenim preko interneta.

Otpor "nametljivom turizmu" na svačijem kućnom pragu u Parizu, još nije dostigao razmere koje ima u drugim gradovima kojima takodje teku reke posetilaca. U Veneciji i Barseloni je održan niz protesta. Međutim, zabrinutost u glavnim evropskim turističkim odredištima je ista: masovni turizam i njegove onlajn platforme prazne centar grada od stanovnika, rasterujući ih višim cenama, većim izdacima i velikim neugodnostima.

Žak Buto, predsednik lokalne uprave centralnog pariskog Drugog arondismana, među onima je koji dižu uzbunu. Arondisman koji on nadgleda, uključujući i Muzej umetnosti "Pompidu", doživeo je naglo opadanje broja stanovnika, jer je "Airbnb" na prepad zauzeo Pariz, s više stanova za iznajmljivanje nego u bilo kojem gradu širom sveta.

"Stanovništvo se u potpunosti menja umesto onih koji su ovde bili godinama, do onih koji ovuda samo prolaze", kaže Buto. Drugi arondisman je u poslednje četiri godine izgubio 3.000 stanovnika, što je više od 10 odsto ukupnog broja, a odselile su čitave porodice, kaže on. Pošto je manje dece, škole su ukinule tri razreda.

"Ne želim da budem predsednik opštine-muzeja, to jest lepih fasada, gde ljudi prodju i odu", kaže Buto. "Važno je da gradski centri ostanu autentični i živi. Zapravo, to je ono zbog čega turisti i dolaze".

"Airbnb" je 2012. godine nudio zakup 4.000 stanova u Parizu. To je poraslo na više od 40.000 2015. godine, kada je izvršni direktor kompanije "Airbnb" Brajan Česki dočekan u Skupštini grada. Tri godine kasnije, "Airbnb" nudi 65.000 stanova samo u Parizu. Ali odnosi sa Skupštinom grada su se zagorčili.

Zamenik gradonačelnika Pariza Ian Brosa, odgovoran za stanovanje, kaže da je za pet godina glavni grad izgubio 20.000 stanova "u kojima su živeli stanovnici Pariza, a sada su tu turisti. To više nisu stanovi, to su prikriveni hoteli".

"Airbnb je skrenuo od svog prvobitnog modela", kaže on. "Mi smo od podeljene ekonomije došli do ekonomije grabljivaca, s profesionalcima koji su masovno kupovali stanove, ponekad zgrade, da bi ih pretvorili u mašine za proizvodnju novca. Dakle, naša uloga je da vratimo neki red".

Pariz, da bi nekako regulisao rast "Airbnb"-a i sličnih platformi, od decembra traži od vlasnika koji nude stanove za iznajmljivanje da se registruju. Parižanima je dozvoljeno da turistima iznajmljuju samo nekretnine u kojima stvarno žive, i da ih iznajmljuju najviše 120 dana godišnje. Svaka druga nekretnina koju imaju u Parizu, uopšte se ne može iznajmiti turistima.

Ali, čak i uz inspektore koji idu od vrata do vrata i kažnjavaju najveće prekršioce, propis je i dalje bez efekta. Zamenik gradonačelnika, Brosa se sada zalaže za opštu zabranu turističkog smeštaja u centru Parizu, tvrdeći da su vlasnici stanova i kuća u Prvom, Drugom, Trećem i Četvrtom arondismanu "najviše pogodjeni fenomenom Airbnb". Tim vlasnicima, kaže on, trebalo bi dozvoliti da iznajme sobu viška, ako je imaju, ali ne i ceo stan.

"Airbnb Francuska" je u saopštenju ocenio da je predlog zamenika gradonačelnika Pariza "bez dodira sa javnim mnjenjem, bez ikakve veze s pravnom stvarnošću". Ta firma kažđe da iznajmljivanje nekretnina preko "Airbnb" pomaže Parižancima da "povećaju svoje prihode i plate troškove života povećane na mestima gde žive, gde već decenijama stambeni kapacitet ne uspeva da zadovolji potražnju".

Više pritiska na "Airbnb" i slične sajtove na internetu dolazi s novim zakonom o stanovanju koji će uskoro dobiti završni blagoslov Parlamenta Francuske. taj zakon će uvesti velike novčane kazne za sajtove koji nude nekretnine mimo francuskih propisa.

Zamenik gradonačelnika Pariza Brosa očekuje da će taj zakon biti prekretnica i kaže da "džentrifikacija Pariza nije počela sa Airbnb, ali Airbnb ju je ubrzao".

Ako se to ne spreči, rekao je on, "Parizu preti opasnost da postane grad bez stanovnika, u kojem žive samo turisti i strani investitori".

(Beta)