fbpx

Mrazevi stigli, a migrantima u Trnovima ćebe jedino grijanje

4mrazevi

VELIKA KLADUŠA - Migrantima koji borave u šatorskom naselju na lokalitetu Trnovi, nadomak Velike Kladuše, prijeti humanitarna katastrofa ukoliko se ubrzo ne pronađe kvalitetno rješenje za njihov smještaj, upozorio je predsjednik Crvenog križa USK Husein Kličić.

Prema trenutnim procjenama, u tom šatorskom naselju u vrlo teškim uslovima boravi oko 200 stranih državljana.

"Ti ljudi spavaju pod šatorima i najlonima, bez elementarnih uslova za život. Evo, došlo je vrijeme kada su niske temperature, imamo mrazeve, oni se smrzavaju i ništa tu ne pomaže ćebad koju im dijelimo", kazao je Kličić.

On je istakao kako je što hitnije potrebno ove ljude smjestiti u adekvatan prostor gdje će imati grijanje i uslove za ličnu higijenu.

"Ono što mogu reći jeste da ćemo uskoro iznajmiti prostor gdje ćemo organizovati kuhinju i ishranu za migrante u Velikoj Kladuši. Trenutno, Crveni križ u ovom gradu i Bihaću svakodnevno priprema oko 2.000 obroka. Međutim, prioritetno je te ljude maknuti sa livade i smjestiti ih u neki adekvatan prostor", kazao je Kličić.

On je dodao kako i migranti u Bihaću također borave u vrlo teškim uslovima, u zgradi Đačkog doma, koja će uskoro biti adaptirana kako bi se pobošljali uslovi boravka.

"U hotel 'Sedra' smjestili smo porodice s djecom i tu imamo oko 400 osoba koje tamo imaju sve potrebne uslove za boravak", kazao je Kličić.

Premijer USK Husein Rošić rekao je kako će za migrante koji borave u Đačkom domu uskoro biti organizovano kontejnersko naselje, gdje će biti privremeno izmješteni dok ne bude adaptirana ta zgrada.

"Kada je u pitanju Velika Kladuša, tu imamo otvorenu opstrukciju lokalnih vlasti koje ne žele da sarađuju po ovom pitanju", tvrdi Rošić.

On je još jednom rekao kako je planirano da migranti koji borave u Velikoj Kladuši budu izmješteni u objekat preduzeća "Agrokomerc" koji se nalazi u naselju Polje, nekoliko kilometara od tog grada. Općinsko vijeće Velike Kladuše je ranije donijelo odluku da ne želi formiranje prihvatnog centra i zahtijeva da migranti budu premješteni na neke druge lokacije.

(Nezavisne)