fbpx

Mogu li članovi CIK-a biti smijenjeni i kome odgovaraju za svoj rad?

cik u 15 00 sati rezultati

Nakon što je najavljeno kako će nova državna vlast pokrenuti proceduru žurne smjene članova Središnjeg izbornog povjerenstva, reagiralo je Izaslanstvo Europske unije.

Istaknuli su kako je diskrecijski opoziv neprihvatljiv i da tijela koja imenuju članove u izborno povjerenstvo ne bi trebala imati diskrecijsko pravo njihovog opoziva, jer to, kako navode, dovodi u sumnju njihovu neovisnost. Mogu li članovi SIP-a biti opozvani?

Jedini regulator zakonitog rada CIK-a je Sud Bosne i Hercegovine. Svjesni smo činjenice da pojedini politički subjekti i funkcioneri vode kampanju protiv članova CIK-a, ali to ne bi trebao biti razlog za javnu promociju zakonski nepostojećih i izmišljenih konstrukcija, navodi se saopštenju CIK-a, nakon istupa bivšeg člana ove institucije da postoji zakonska mogućnost za opoziv.

„Opoziv kao postupak smjene javnih funkcionera, a koji se provodi prije isteka vremena na koje su izabrani, mora biti propisan ustavom i zakonima i predviđen za isključivo vanredne situacije. U našem pravnom poretku opozivom se vrši smjena samo inokosnih predstavnika izvršne vlasti, a nikada kolektivnih organa“, navode iz CIK-a.

“Imenovanje i razrješenje je decidirano ovlašćenje najvišeg predstavničkog organa BiH i nema potrebe voditi bilo kakav institut diskrecionog ovlašćenja u ovom domenu izbornog sistema“, smatra profesor ustavnog prava Mile Dmičić.

Samo sam citirao odredbe Izbornog zakona objavljene na sajtu Parlamentarne skupštine i CIK-a i to nisu moje konstrukcije, tvrdi Vehid Šehić.

„Ja sam se pozvao na član 1.10.tačka 2 koji stoji u zakonu koji je u prečišćenom tekstu tehničkom dijelu koji je uradila izborna komisija u skladu sa odlukom Ustavnog suda. Ne vidim logiku da da postoji institucija koja za svoj rad ne odgovara nikome“, stava je bivši član CIK-a.

A da postoji usaglašen stav parlamentarne većine u Predstavničkom domu za hitno razrješenje članova CIK-a, potvrdio je i lider HDZ-a BiH.

„Sasvim sigurno da ćemo pokrenuti proceduru razrješenja sadašnjeg izbornog povjerenstva i imenovati povjerenstvo u skladu sa procedurama i zakonom, jer ovo sadašnje nije imenovano šta god Ustavni sud govorio u zadnje dvije godine“, kaže Dragan Čović.

Analitičarka Tanja Topić ocjenjuje da je politika odavno stavila šapu na nezavisne institucije, pa tako i na CIK i da javno pokazuje da kontroliše pojedine članove.

„HDZ i SNSD su odavno zacrtali da se smijene pojedini članovi CIK-a koji nisu birani po njihovoj mjeri da bi instalirali svoje ljude. Isto tako vidimo i da se nekadašnji članovi CIK-a takođe izjašnjavaju politički“, mišljenja je Topić.

Izborni zakon propisuje da se članovi CIK-a biraju na sedmogodišnji mandat. Sud BiH je prošle godine odbio prigovore u vezi sa imenovanjima sadašnjih članova CIK-a.

BHRT