fbpx

Mišić: Ako ne povećamo plate nećemo imati radnika

20171220095213 456885

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić rekla je da prve efekte memoranduma o zajedničkim mjerama za period od 2018. do 2020. godine, koji je Sindikat potpisao sa Vladom Srpske, očekuje već sa isplatom januarske plate.

“Prva mjera koju treba da donesemo je da povećamo najnižu platu, koja trenutno iznosi 395 KM i treba da pogura sve druge plate. U pojedinim preduzećima ugovorene su veće plate kroz pojedinačne kolektivne ugovore, a do kraja godine treba da donesemo i opšti kolektivni ugovor”, rekla je Mišićeva za “Glas Srpske”.

Ona je dodala da nakon toga slijedi i izmjena Zakona o radu, jer su analize pokazale mnoge njegove manjkavosti.

“Veliki iskorak u sređivanju stanja napravili bismo već sa ovim izmjenama, te donošenjem strategije zaštite o radu, reformom zdravstvenog sektora, koja treba da iznjedri dva nova zakona, i povećanjem naknade za nezaposlenost”, navela je Mišićeva.

Ona je navela da Sindikat traži i da se iznos novčane naknade kreće između iznosa najniže i prosječne plate, te da ta naknada sada iznosi 245 KM kao najniže davanje.

“Insistiraćemo i na dužem periodu primanja tih naknada, jer je on trenutno do 12 mjeseci”, navela je Mišićeva.

Prema njenim riječima, polovinom iduće godine biće prva sjednica Vlade Srpske na kojoj će se analizirati prvi efekti memoranduma.

“Ako zaista ne budu ispunjene mjere iz memoranduma i ne dođe do značajnijeg pomaka u oblasti plata iduće godine, nećemo pričati o platama, već o tome da nemamo radnika”, rekla je Mišićeva.

Ona je napomenula i da će tražiti smjenu onih koji se ne budu držali realizacije mjera iz svoje nadležnosti.

(Srna)