fbpx

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS zatrpano prijavama đaka za srednju školu

mup đaci foto glas srpske

Foto: Glas Srpske

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) RS zatrpano je prijavama đaka koji svoje srednje obrazovanje žele nastaviti u školi unutrašnjih poslova, na čiji konkurs se javilo oko 400 kandidata, od kojih će svaki treći biti primljen.

Srednja škola unutrašnjih poslova u septembru, nakon 22 godine, ponovo otvara vrata za đake, a u klupe ove godine trebalo bi da sjedne oko 150 đaka.

Iduće sedmice svi kandidati, koji ispunjavaju uslove, biće pozvani na psihotestiranje i ljekarski pregled. Prema riječima načelnika Uprave za policijsku obuku MUP-a RS Mile Šikmana, oni koji budu ocijenjeni kao sposobni za školovanje, izlaze na prijemni ispit koji sadrži provjeru motoričkih sposobnosti i test opšte informisanosti. Na broj bodova za upis će, svakako, uticati i ostvareni rezultati u prvom i drugom razredu srednje škole, prenosi Glas Srpske.

Na You Tube kanalu i društvenim mrežama MUP-a RS objavljene su vježbe koje će biti predmet provjere motoričkih sposobnosti.

Šikman je istakao da će učenici, između ostalog, imati obezbijeđene udžbenike, nastavna sredstva, svu potrebnu policijsku opremu i uniforme te pristup teretani, sportskim salama i terenima. Sa roditeljima i starateljima učenika biće potpisan poseban ugovor kojim će biti precizirana njihova prava i obaveze.

Petnaestodnevni konkurs za upis đaka u treći razred srednje škole unutrašnjih poslova zatvoren je u petak, a opšti uslovi su da uspjeh kandidata u prvom i drugom razredu srednje škole treba da bude najmanje dobar, a vladanje najmanje vrlo dobro. Među uslovima za upis u školu je i to da na dan zatvaranja konkursa nisu stariji od 18 godina, kao i da protiv njih nije pokrenut prekršajni postupak.