fbpx

Milioske zarade od izvoza trupaca uprkos zabrani

2trupci

Firme iz Republike Srpske od kada je Vlada zabranila izvoz trupac, a upravo na izvozu prihodovale su oko milion i 700 hiljada maraka.

Carinici Uprave za indirektno oporezivanje na 9 graničnih već pet mjeseci uredno evidentiraju zabranjeni izvoz, koji je i za vrijeme svojevrsnog embarga ostao na istom nivou. Ideja Vlade da zabranu provode inspektorat i saobraćajna policija koja će zaustavljati kamione i provjeravati putne naloge, nije dala rezultat.

“Moram reći da je kroz period i kraj prošle 2017 i početak 2018. godine bilo izvoza ovih vrsta proizvoda iz Bosne i hercegovien u druge zemlje.Kada je u pitanju sam izvoz i kadea su u pitanju određene zabrane nadležnost za da tako kažem dostavljanje određenih zabrana upravi u tom smislu ima samo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa”, rekao je portparol UIO BiH Ratko Kovačević.

Savjetu ministara entitetske Vlade već su poslale inicijativu da se zabrana izvoza uvede na državnom nivou, što je svojevrsno priznanje da entitetska zabrana nije dala željeni efekat. Da izvoza ima iako je zabranjen ATV je i ranije izvještavala, a Inspektorat Srpske tražio je podatke od Uprave za indirektno porezivanje. Kažu da su utvrdili da se ipak sva roba ne odnosi samo na trupce, jer carinici pod istim tarifnim brojem vode i obrađeno ogrevno drvo.

“Na osnovu tih podataka tržišni inspektori su vršili kontrole kod privrednih subjekata uvidom u poslovnu dokumentaciju, otpremnice fakture i slično i u šest slučajeva smo utvrdili da su privredni subjekti prekršili odluku odnosno izvršili su izvoz”, rekla je portparol Inspektorata RS Duška Makivić.

Drvoprerađivači u Čajniču snimali su jesenas kamione sa registarskim tablicama Srbije u akciji, kako bi pokušali da dokažu da izvoza ima. Na kraju su blokirali tamošnje šumsko gazdinstvo, a uprava je pozivala na odgovornost nadležne kontrolne organe.

Za provođenje zabrane u Vladi Srpske zadužen je Ministar trgovine i turizma koji danas ne želi pred kamere, ali iz njegovog kabineta stiže odgovor da efekata ipak ima.

“U dosаdаšnjoj аnаlizi uočeno je dа određenih efekаtа imа, а trenutno se vode rаzgovori o mogućnosti donošenjа jedinstvene odluke nа nivou BiH”, saopšteno je iz ovog kabineta.

Odluka Vlade o zabrani izvoza važi do kraja marta, kada će ministarstvo obаviti dodаtne аnаlize. Kažu da će, u zаvisnosti od rezultаtа i eventuаlnog dogovorа o donošenju jedinstvene odluke nа nivou BiH, preduzeti naredne korake.

(ATV)