fbpx

Milion Katalonaca u Barceloni slavi nacionalni praznik

5katalonci praznik

Oko milion katalonskih separatista okupilo se u utorak na proslavi katalonskog nacionalnog dana Diade, ponovo pokazavši sposobnost mobilizacije nakon njihovog neuspjelog pokušaja otcjepljenja od Španije, dok se njihovih devetero čelnika nalazi u zatvoru.

Tačno u 17,14 u spomen na 11. septembra 1714. kada su postrojbe kralja Felipea V. zauzele Barcelonu, čime je ukinuta autonomija regije, sudionici skupa su podignuli separatističke zastave i pozvali na neovisnost duž šest kilometar duge avenije Diagonal.

Svrha uprozorenja koje su znalački vodile autonomaške udruge, bila je prikazivanje pada zida koji simbolizira prepreke u napredovanju prema neovisnoj državi.

Gradska policija Barcelone je objavila da na skupu sudjeluje oko milion ljudi, kao i prošle godine.

Nakon skupa je predsjednik vlade Quim Torra izjavio da su "krenuli na put bez kraja".

"Demokratski i mirno zahtijevamo naše pravo na naciju", rekao je jedan od učesnika skupa.

Oni također traže prekid procesa čelnicima, od kojih su neki u zatvoru, a neki su pobjegli u inozemstvo, zbog učešća u pokušaju otcjepljenja. Slogan današnjeg skupa je bio stvaranje katalonske republike.

Trinaest katalonskih čelnika, među kojima i bivši regionalni predsjednik Carles Puigdemont, koji je pobjegao u Belgiju, optuženi su za pobunu, što može biti kažnjivo s do 25 godina zatvora.

(Vijesti.ba)