fbpx

Merkel: Njemačka ima odgovornost da pamti zločine počinjene tokom holokausta

5holokaust

Njemačka kancelarka Angela Merkel posjetila je danas izraelski memorijalni muzej holokausta Yad Vashem.

- Njemačka ima odgovornost da pamti zločine počinjene tokom holokausta i bori se protiv antisemitizma, ksenofobije, nasilja i mržnje - napisala je Merkel u knjizi utisaka Yad Vashema, na početku dvodnevne posjete jevrejskoj državi.
 
Ona je posjetila i Izraelski muzej u Jerusalemu, gdje je dobila počasni doktorat univerziteta u Haifi. 
 
- Danas dajemo počasni doktorat jednom od najuglednijih svjetskih čelnika - izjavio je tokom ceremonije rektor Univerziteta, profesor Ron Rubin.
 
Merkel je doputovala u Izrael u srijedu navečer i predviđeno je da prisustvuje okruglom stolu s poslovnim ljudima i sastane se s izraelskim predsjednikom Reuvenom Rivlinom.
 
Ona će također održati sastanak i s premijerom Benjaminom Netanyahuom te prisustvovati razgovorima njemačkih i izraelskih ministara.
 
Razgovorat će se o sigurnosnoj, naučnoj, ekonomskoj, kulturnoj i cyber saradnji, navodi se u saopćenju iz Ureda izraelskog premijera.
 
Očekuje se da ministri potpišu bilateralne sporazume o jačanju ekonomskih i kulturnih veza dviju zemalja.
 
Očekuje se da Merkel i Netanyahu razgovaraju o iranskom nuklearnom sporazumu, ponovnom pokretanju razgovora s Palestincima i selu Khan al-Ahmar, koje Izrael namjerava "uništiti" neposredno nakon posjete Merkel.
 
Evropske zemlje i grupe za ljudska prava zatražile su od Izraela da odustane od te namjere. 
 
Merkel je Izrael zadnji put posjetila 2014. godine, podsjeća agencija Xinhua.

(Vijesti.ba / FENA)