fbpx

Mediji: Njemačkoj preostalo samo 20.000 visokoeksplozivnih artiljerijskih granata

artiljerija granate foto EPA

Foto: EPA

Spiegel piše kako su zemlje poput Njemačke požurile da pošalju Kijevu veliku količinu artiljerijskih projektila kalibra 155 milimetara i na taj način smanjile zalihe za vlastitu odbranu.

Njemačke oružane snage imaju još samo gotovo 20.000 visokoeksplozivnih artiljerijskih granata, objavio je sedmičnik Spiegel.

Njemački magazin ovu informaciju objavio je pozivajući se na povjerljiva dokumenta Ministarstva odbrane, pripremljena kako bi se uvjerio odbor za budžet u vezi sa potrebom za hitnim nabavkama, prenio je Tanjug agenciju Reuters.

Kako se navodi, njemačka vojska treba da nabavi gotovo 230.000 granata do 2031. godine, kako bi ispunila program NATO-a i imala dovoljno artiljerijske municije da podnese 30 dana intenzivnih borbi.

Kupovina municije

Ministarstvo odbrane Njemačke ima za cilj da budžetskom odboru predstavi devet ugovora za ubrzanu kupovinu artiljerijske i tenkovske municije u narednim mjesecima, piše Spiegel.

Napominje se kako su zemlje poput Njemačke požurile da pošalju Kijevu veliku količinu artiljerijskih projektila kalibra 155 milimetara, koje koriste haubice u Ukrajini nakon napada Rusije u februaru 2022. godine, i na taj način smanjile zalihe za vlastitu odbranu.

Izvor: Agencije