fbpx

MATEMATIČKE BRAVURE Potraga za bošnjačkim i hrvatskim poslanicima u Narodnoj skupštini Srpske

2Narodna Skupstina RS foto D BOZIC

Bez obzira da li imali dovoljno glasova na izborima, u Narodnoj skupštini Republike Srpske zagarantovana su poslanička mjesta za četiri Bošnjaka i isto toliko Hrvata.

Zbog amandmana na Ustav RS, koji garantuje da će svakom konstitutivnom narodu pripasti najmanje po četiri mandata, u parlamentarnim strankama i u CIK BiH u toku su složene matematičke operacije na osnovu kojih se dolazi do ovih kvota.

Sve bi bilo lako da među poslanicima koji su osvojili mandat ima po četvoro Bošnjaka i Hrvata. Međutim, kada ih nema dovoljno, a to je postalo praksa, onda se po kompenzacionim listama kreće u potragu za onima koji se tako izjašnjavaju, a to u prevodu znači da, u njihovu korist, bez poslaničkog mandata može da ostane onaj ko je dobio neuporedivo više glasova. Naime, strankama koje nemaju Bošnjaka i Hrvata oduzmaju se „najlošiji“ kompenzacioni mandati i dodjeljuju strankama koje imaju kandidate potrebne nacionalnosti.

Markovićeva “gura” Mihajilicu

Prema trenutnim rezultatima, u hrvatskoj kvoti izvjesna su samo tri imena – Željka Stojičić iz SNSD, koja je bila potpredsjednica NSRS u proteklom mandatu, dok je Andrea Dorić iz Socijalističke partije iz igre izbacila Maksima Skoku.

Ispred SDS najvjerovatnije će poslanički mandat sa kompenzacione liste uzeti Ivanka Marković zbog koje je, po svemu sudeći, bez mandata poslije dugo vremena ostao radikal Milanko Mihajilica, koji je u koaliciji sa SDS.

Četvrti poslanik iz reda Hrvata za sada nije poznat.

SNSD u manjku

Kod Bošnjaka je slična situacija mada su oni osvojili više glasova na izborima. Siguran je prolaz Senada Bratića iz SDA, koji je tokom protekle četiri godine bio jedan od potpredsjednika parlamenta. Uz njega, ulazak u NSRS očekuje i Edin Ramić, koji je u protekle četiri godine bio ministar u Vladi FBiH. Sa kompenzacione liste trenutno ima šansu da im se pridruži Samir Palić.

Za četvrti mandat sačekaće da CIK BiH prebroji glasove iz inostranstva kojima se bošnjačka koalicija „Zajedno za BiH“ itekako nada.

U slučaju da četvrti poslanik Bošnjak bude sa kompenzacione liste, može se desiti da to bude na štetu poslanika SNSD Radovana Vukovića.

Takođe, ako bi Bošnjaci dobili direktan mandat, to bi vjerovatno opet bilo na štetu Kluba SNSD, koji bi imao jednog poslanika manje.

Šta kaže zakon?

Prema Izbornom zakonu BiH, ukoliko politička partija ili koalicija na kompenzacijskoj listi nema dovoljno kandidata iz reda relevantnog konstitutivnog naroda da popuni mesta koja su joj dodijeljena, tada se mandat prenosi na listu partije ili koalicije koja je osvojila najveći broj glasova i koja ima još takvih kandidata na kompenzacijskoj listi.

(Srpskainfo)