fbpx

Manjak studenata ne zabrinjava ministra Budimira

Manjak studenata ne zabrinjava ministra Budimira

Foto:  Ringier

Drugi upisni rok na fakultetima univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu sve je bliži. Mjesta ima na pretek. Iz resornog ministarstva, očigledno, u tome ne vide neki bitan problem.

Još se nije čulo šta o toliko slobodnih mjesta nakon prvog upisnog roka na fakultetima misle u Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje RS. Ne potresaju ih podaci sa fakulteta gdje nije upisan nijedan student, priče mladih ljudi koji su napustili školovanje u Srpskoj i sreću potražili vani, ali ni upozorenja struke da neke stvari u visokom obrazovanju dobro “ne štimaju”.

Treba li da napominjemo da se iz ovog ministarstva nisu udostojili odgovoriti na pitanja koja su im iz naše redakcije poslata još 17. juna.

Podsjećamo da smo Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje RS tada pitali zašto je na visokoškolskim ustanovama u Srpskoj svake godine sve više slobodnog mjesta, hoće li zbog toga biti viška profesora u visokoškolskom obrazovanju, šta su konkretno uradili da animiraju maturante da se opredjeljuju da upišu neki fakultet kod nas, šta je preduzeto da studenti budu zadržani na ovdašnjim fakultetima. Iz ministarstva totalno ignorisanje.
Nakon prvog upisnog roka na Univerzitetu u Banjaluci na još 12 fakulteta ima mjesta.
Naprimjer, na Prirodno-matematičkom fakultetu planiran je upis 176 studenata, a nakon prvog upisnog roka slobodno čak 110 mjesta. Fiziku niko nije upisao, kao i ekologiju. Dekan PMF Radoslav Dekić za Srpskainfo je potvrdio da su upisali nešto više od 60 studenta na svim smjerovima.

–Interesovanje je bilo u rangu kao i prethodne godine, možda za nijansu lošije. Najveći broj studenata je upisao studijski program Matematika i informatika – rekao je Dekić. Kakvo nam je stanje u visokom obrazovanju pitali smo i profesore, stručnjake, ali i studente.

Profesor Petar Kunić nedavno nam je rekao da su vlasti visoko obrazovanje dugo držale u drugom planu.
–Ministri prosvjete, a pogotovo u ovoj vlasti, bili su poslušnici vlasti. Nisu oni odlučivali o ključnim stvarima obrazovanja. Stranke su odlučivale, a ministri koji su bili na čelu su bili poslušnici, jer nisu imali snage da se odupru nekim stvarima, koje su očigledno bile veoma pogrešne – rekao je Kunić za Srpskainfo.
Profesor emeritus Branko Dokić poručio je kako je Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje danas potpuno marginalizovano, te da se u posljednjih desetak godina sve svelo na formu iza koje stoji hrpa dokumenata bez suštinskih rezultata istraživanja. Ne smatra da se gubi interesovanje mladih za studiranjem, već da se gubi interesovanje za naše fakultete.

-Dešavalo se i u prethodnim upisnim rokovima da imate veći broj zaposlenih na javnim univerzitetima nego studenata koji se upišu i to su više nego poražavajući podaci – rekla je nedavno za Srpskainfo članica Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje NS RS, Maja Dragojević Stojić.
Vjerovatno mnogi znaju ili su čuli da je mlada osoba otišla iz zemlje da se školuje, a onda u toj zemlji ostala, jer je lako našla posao. Za Srpskainfo su govorili mnogi naši mladi koji su se na to odvažili. I niko se od njih nije pokajao. Jer, mnogo kvalitetnije obrazovanje, uz priznatije diplome dalo im je veliku priliku da lako nađu posao. Oni su to iskoristili.

-Naša djeca, odnosno njihovi roditelji, misle da su programi koji se izučavaju tamo bolji, te da se sa tim fakultetima lakše nalazi posao. Činjenica je da je na tamošnjim fakultetima kvalitetniji praktični dio nastave, što svršene studente čini osposobljenijim za posao kojim su odlučili da se bave, a što, naravno, puno znači – istakao je sociolog Ivan Šijaković i dodao da mladi sa ovih prostora žele što ranije da odu, jer ovdje ne vide neku perspektivu za život.

Podsjećamo, prijavlјivanje kandidata za drugi upisni rok na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu počinje 26. avgusta, završava 30, a polaganje prijemnog ispita je 2. septembra. Isti datumi važe i na banjalučkom Univerzitetu.

Srpska info