fbpx

Makedonci protestuju protiv promjene naziva države

1makedonija protest

Hiljade demonstranata u nedjelju su u Skoplju mahali zastavama i uzvikivali “mi smo Makedonci” na skupu protiv moguće promjene imena te bivše jugoslavenske republike radi ispunjavanja zahtjeva Grčke.

Protest je organizovao pokret “Mi smo Makedonci”, a ljudi su se okupili ispod kipa Aleksandra Velikog na glavnom trgu u Skoplju.

“Mi smo ovdje zbog toga što su pitanja o nazivu, identitetu, ustavu i jeziku teme oko kojih moramo usvojiti (čvrsto) stajalište”, rekla je okupljenima jedna od organizatora skupa Evica Stojanova-Kemberova.

Makedonija i Grčka složile su se da će ove godine pojačati pregovore kako bi se riješio spor koji sprečava makedonske težnje za priključenjem NATO-u i Evropskoj uniji.

Atina, koja poput ostalih članica obje organizacije ima pravo veta na priključivanje Makedonije, protivi se upotrebi imena Makedonije tvrdeći da ono može podrazumijevati teritorijalne težnje prema sjevernoj grčkoj pokrajini istoga imena.

Makedonija se nada da problem može biti riješen do sastanka EU-a u juna i NATO samita u julu te predlaže geografsku odrednicu kako bi osigurala jasnu razliku između dva imena.

“Prijedlozi su Republika Sjeverna Makedonija, Republika Gornja Makedonija, Republika Vardarska Makedonija i Republika Makedonija (Skoplje)”, rekao je Zaev u intervju krajem februara.

Upitan smatra li da bi Grčka mogla biti zadovoljna s nekom od ovih opcija, odgovorio je potvrdno. Dodao je da ostaje pitanje treba li zaista izmijeniti i makedonski ustav, što Atina odnedavno zahtijeva.
Demonstranti su zatražili da vlada premijera Zorana Zaeva zaustavi razgovore s Grčkom o sporu oko imena. Takođe žele rezoluciju za Ujedinjene nacije u kojoj se traži priznavanje države pod njenim ustavnim nazivom Makedonija.

Demonstranti su optužili vladu i glavnu opozicionu nacionalističku stranku VPRO-DPMNE za izdaju nacionalnih interesa.

(N1)