fbpx

LUPIGA U BORBI ZA OPSTANAK: Pružite nam ruku, imamo samo vas!

6slider Lupiga v

Dragi naši, kažu da je na Titaniku svirao orkestar onog dana kad je pronašao svoju santu leda. Niti kod nas nije neveselo. Štoviše, prilično je živahno. Javili su se ljudi sa svih strana, uvjeravaju nas da neće biti uzalud, da nas ima dovoljno.

Nakon više od 16 godina postojanja, došlo je vrijeme kad moramo zamoliti za pomoć Vas, naše čitatelje, čitateljice, naše suputnike i suputnice. Do trenutka kada će Ministarstvo kulture raspisati natječaj za sredstva iz EU fondova, Lupiga ostaje bez novca za pogon. Vratili smo se u razdoblje 2001.-2013., kada nam je jedino gorivo bilo entuzijazam.

Novinarstvo se plaća na različite načine. Novine imaju svoju cijenu, TV pretplata ima svoju cijenu, Netflix i programski paketi je također imaju. Imaju je i oglasi - ne samo za novinarstvo, kojem se oglasima uvjetuje o kome se smije ili ne smije pisati. Cijena je vaše dragocjeno vrijeme. Koliko su vam puta reklame probile uši na televiziji i radiju, uvrijedile vam inteligenciju dok su služile kao omot za novine, koliko su vam informatičkog stresa priuštile do trenutka kada ste na portalu pronašli "iks" za gašenje zvuka i slike oglasa za baš ono što vam ne treba, niti će vam ikada trebati? Svi ti čukljevi, čudotvorni puževi, aplikacije koje će vas šatro naučiti kineski za jedno popodne, K plusevi, telekomi, hiperdomoljubne pivovare, širokogrudni bankari i afričke šljive - to je cijena koju Lupiga nije (bila) spremna platiti.

Nesreća Lupige i novinarstva nije samo u činjenici da živimo u vremenima "kada se svijet ne sastoji od atoma, nego od projekata". Naša nesreća sastoji se u tome da je profesija koju volimo i kojoj smo posvećeni devastirana i degradirana. U medijskom prostoru koji ne nudi gotovo ništa izvan "navlakuša", manipulacija i "kombinacija", posve je razumljivo da čitatelji i čitateljice za takav pristup novinarstvu ne daju pet para. Uglavnom čitamo što nam je ponuđeno, a zagađenost trivijalnim sadržajem čini nas anksioznim. Medijima više nitko ne vjeruje. Zato se premijer ne boji optužiti novinare za hibridno ratovanje. Ionako su se prodali, ionako podvaljuju laži i šuplje, isprazne priče, paranoje i navlakuše.

Međutim, vjerujemo da stvari nisu nepopravljive. Znamo koliko dobrih i poštenih kolega imamo, kako onih na margini, tako i onih koji preživljavaju i trude se raditi pošten posao u velikim medijima, unatoč svim ograničenjima.

Ovo je naša profesija i spremni smo je braniti. Mi smo novinari i novinarke s margine, "crne ovce" koje odbijaju blejati u slavu službenih idola. Idola rata, idola politike, idola službene istine... U više od 16 godina rada nismo izgubili niti jedan sudski spor, nismo primili novac sumnjivog porijekla, nismo huškali na slabije, niti zabacivali udice lažnih vijesti i glupih, "klikabilnih naslova".

 

Zato se sad obraćamo vama. Sad nam trebate. Ovo je ključna utakmica lige za opstanak. Pokrenuli smo crowdfunding kampanju. Pomozite nam skupiti 19.999 dolara. Zacrtani cilj nam se danas čini višim od  Mount Everesta, ali već dugo igramo protiv svih izgleda pa nam ova vrsta utakmice nije strana. Taj iznos - to je polovica sredstava potrebnih za godišnje funkcioniranje redakcije. Odlučili smo pokušati ovako: pola vi, pola mi. Odlučili smo se osloniti na svoje čitatelje i čitateljice, simpatizere i simpatizerke.

U skladu s pravilima crowdfunding igre, spremili smo i brojne nagrade, odnosno "perkove." Iz izloga broj jedan nudimo vam Spomenicu hibridnog rata, ali i titulu Pijuna hibridnog rata, a s njom i priliku da svog omiljenog političara ili političarku torpedirate neugodnim pitanjem.

Iz izloga broj dva, odlučite li se za perk "Volim te k'o malo vandalizma", dobit ćete našu zahvalnost i simboličan poklon: pet stickera Lupige!

Izlozi tri i četiri nude vam kavu u zagrebačkom No Sikirikiju na naš račun ili vam je možda bliži naš "dezerterski perk": čaša crnog vina u Jazz baru u Frankfurtu.

Možete primati i naše prijetnje i uvrede, ali ako ste tankoćutna duša sigurno će vam se više svidjeti fotografije ili književna ostvarenja naših suradnika.

Spremili smo još mnogo toga. Pogledajte, nešto će vam se, vjerujemo, već svidjeti.

Ako nemate prilike donirati, ako i sami trebate kakav crowdfunding za opstanak, još uvijek nam možete pomoći. Proširite glas. Nakon 16 godina druženja i zastupanja stavova kakvi nisu uvijek najpopularniji u našem nacionalizmom i ratnim posljedicama kontaminiranom društvu, jasno nam je da ne možemo računati na jednu donaciju koja će osigurati naš rad u idućoj godini.

Savršeno nam je jasno da se nalazimo na strani tranzicijskih gubitnika, kao i većina onih koji nas čitaju i prate, ali znamo i to a možemo računati na vašu brojnost, na ljude sa svih strana svijeta, s kojima se gledamo i čujemo sve ove godine.

Na vas računamo i računamo da nas ima dovoljno. IMA NAS!

*** Lupigi možete donirati i izravno na žiro-račun, putem opće uplatnice ili internetskog bankarstva. Podatke možete pronaći na ovom linku. Cijenimo svaku podršku.

Primatelj: Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije „Lupiga – svijet kroz obične oči“, 10000 Zagreb

IBAN: HR6023600001101699876, Zagrebačka banka

Za uplate iz inozemstva SWIFT-BIC: ZABAHR2X

Opis plaćanja: Donacija

Model i poziv na broj primatelja: HR00  2018

Možete koristiti i QR kôd, samo unesite iznos koji želite uplatiti, a pod opis plaćanja napišite "donacija"

6qrcode