fbpx

Ljekari u BiH rade i za 950 KM, medicinske sestre za 500 KM

Prosječna plata ljekara opšte prakse u FBiH kreće se od 1 080 do 1 180 KM, a specijaliste od 1 340 do 1 470 KM. U Republici Srpskoj neki ljekari rade čak za 950 KM, a medicinske sestre za 500-600 KM.

doktor 1

Oni koji svakodnevno spašavaju živote i brinu o zdravlju građana svoje plate smatraju mizernim i ponižavajućim te glavnim razlogom masovnog odlaska zdravstvenih radnika iz BiH.

– Osnovna plata ljekara porodične medicine je između 950 do 1 050 KM, sve zavisi od koeficijenta i ustanove u kojoj radi. Ako je koeficijent 10 za ljekare opšte prakse, za specijaliste je 12, a specijalista ima daleko veću odgovornost. Plata specijaliste ne može pratiti potrošačku korpu. Najviše se zakida upravo na platama zdravstvenih radnika jer su dati minimalni koeficijenti – kazao je Miodrag Simić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine RS.

Rezultat toga je odlazak medicinskog kadra u zemlje gdje su plate tri do pet puta veće, a obim posla manji.

– Plate u Sloveniji su oko 1 150 eura, tu negdje je i Hrvatska. Plata ljekara opšte prakse u Njemačkoj je 5 800 eura. Jedina država u regionu koja se po visini plata može mjeriti s BiH je Srbija, čak je i tamo plata nešto veća nego ovdje – rekao je predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH Rifat Rijad Zaid.

U drugim zemljama se plaća i prekovremeni rad, a ljekari osim novca imaju još nešto što im je jako važno – poštovanje.

– Nekad sam govorio da je Albanija najgora, a oni sad ulažu u svoj kadar više nego što je BiH ikada. Resorni ministar zdravstva Slovenije 2004. godine nam je dao prijedlog da ulwžemo u zdravstveni sistem jer će doći vrijeme kada će radnici odlaziti. Tada to niko nije shvatio ozbiljno, a sada imamo epidemijski odliv kadra – ističe Simić.

Razlike u platama između kantona i eniteta kreću se od pet od deset posto, a prvi i najveći iskorak u poboljšanju položaja doktora, barem u Federaciji BiH, trebao bi, tvrdi Zaid, napraviti kolektivni ugovor. Prvi i jedini koji su za sada usaglasili kolektivni ugovor su Vlada Zeničko-dobojskog kantona i Strukovni sindikat ljekara i stomatologa ZDK, kojima bi plate trebale biti povećane za oko 30 posto.

– Zeničko-dobojski kanton je otvorio vrata potpisivanju kolektivnog ugovora na nivou Federacije koji bi trebao biti završen u narednim sedmicama. Očekujemo da se Kanton Sarajevo što prije pridruži, kao i drugi kantoni – rekao je Zaid.

U još lošijoj situaciji su medicinske sestre koje za jako malo novca, tvrdi predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara RS Ranko Palačković, rade ono što je u evropskim zemljama posao ljekara.

– Nezadovoljni smo Zakonom o platama, ne znamo šta nam je plata, šta je regres, šta topli obrok, sve nam je uračunato u platu. Medicinske sestre porodične medicine imaju najniži koeficijent – pet i kad to pomnožite s cijenom rada dobijete oko 635 KM, ako izuzmete topli obrok i ostalo, plata je 500 KM. U drugim zemljama se poštuje znanje, ponude vam da napredujete i da se usavršavate. Ovdje ako želite bilo kakvu edukaciju morate je platiti sami. Mi smo jedina grupacije koja tri puta polaže stručne ispite, nakon srednje, nakon više i poslije visoke škole i tri puta plaćamo stručni ispit, to nema nigdje – ističe Palačković.

Tvrdi da su medicinske sestre digle ruke jer se problemi samo gomilaju. Jedni od njih su prekvalifikacija i nepostojanje zakona o sestrinskoj djelatnosti.

– Ljudi završe škole za godinu dana i vrše pritisak da se zaposle, a kada nema kvalitetnog kadra uzima se ono što je na raspolaganju. Potreban nam je zakon o sestrinskoj djelatnosti koji će definisati ko je medicinska sestra, kako se školuje i gdje se zapošljava. Možda će se to rješavati kad budemo morali ući u Evropsku uniju – nada se predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara RS.

Istovremeno, mjesečna neto plata zastupnika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH je oko 4 000 KM, plus paušal, naknada za odvojeni život, topli obrok i ostale beneficije. Dakle, primanja su im uglavnom veća od 5 000 KM, dolazili na posao ili ne. Čak i ako dođu njihova produktivnost je diskutabilna. Među njima, logično, nije zabilježen masovni odliv.

(klix.ba)