fbpx

Lideri krajnje desnih stranaka najavili promjene u politici EU

Lideri krajnje desnih stranaka najavili promjene u politici EU

Salvini: Cilj krajnje desnih stranaka da postanu treća po veličini grupa u Evropskom parlamentu, poslije desnog centra i socijalista (Real Madrid C.F. / YouTube)

Naveli da će pooštriti pristup EU prema imigraciji i ublažiti klimatske zakone kako bi zaštitili poslove i industriju nakon izbora za Evropski parlament.

Lideri više od deset evropskih krajnje desnih partija obećali su na sastanku u Firenci da će preoblikovati Evropsku uniju nakon izbora za Evropski parlament slijedeće godine, da će pooštriti pristup EU prema imigraciji i ublažiti klimatske zakone kako bi zaštitili poslove i industriju, prenosi Tanjug.

Zamjenik premijera Italije i lider parije Liga Matteo Salvini, koji je bio domaćin skupa, rekao je da je cilj krajnje desnih stranaka da postanu treća po veličini grupa u Evropskom parlamentu, poslije desnog centra i socijalista.

Novi nizozemski premijer, ekstremni desničar Geert Wilders, koji je se obratio putem video-poziva kritikovao pretjeranu javnu potrošnju, dok je Salvini skrenuo pažnju na negativne strane budžetske discipline Evrozone.

Pitanje podrške Rusiji

Predsjednik francuskog Nacionalog fronta Jordan Bardella rekao je da “Evropa ne može postati hotel s pet zvjezdica za Afriku”. Bardella je povezao imigraciju s nasiljem i kriminalom, a njegov govor izazvao je veliki aplauz.

Predstavnik Alternative za Njemačku Tino Chrupalla rekao je da, ukoliko Ukrajina ne može dobiti rat, treba da ga prekine i okrivio sankcije uvedene Rusiji za pogoršanje njemačke ekonomije.

Salvini se, s druge strane, udaljio od prethodnih izjava u kojima je hvalio ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Moja stranka jasno podržava svaku intervenciju u odbranu Ukrajine činjenicama, glasovima i novcem”, rekao je on.


Izvor: Agencije