fbpx

Libijska vlada proglasila vanredno stanje u Tripoliju

5varedno

Vlada nacionalnog jedinstva Libije proglasila je vanredno stanje u glavnom gradu te zemlje Tripoliju i njegovoj periferiji. Tripoli je od prošle nedjelje poprište intenzivnih oružanih sukoba, a danas je reagirala i nacionalna vlada.

"Vanredno stanje je proglašeno zbog prijetnje koju aktuelno stanje predstavlja po nacionalne interese", navodi se u proglasu vlade, prenosi Anadolija.

Cilj proglasa vanrednog stanja je zaštita institucija, ljudi i njihove imovine, a najavljeno je formiranje i posebnog tijela koje će raditi na političkom dogovoru za uspostavu sigurnosnog mehanizma za cijelu Libiju.

Ministarstvo zdravstva saopćilo je da je najmanje 38 osoba poginulo, a blizu stotinu ranjeno u proteklih sedam dana sukoba među jedinicama odanim snagama Vlade nacionalnog jedinstva.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muammar Gaddafi. Od tada su na vlasti paralelne vlade sa sjedištima u Tripoliju i Tobruku, koje imaju odvojene parlamente i oružane snage.

Krajem 2015. godine su predstavnici paralelenih libijskih vlada pod okriljem Ujedinjenih nacija potpisali sporazum o formiranju Vlade nacionalnog jedinstva.

Plan je bio da ta vlada preuzme vlast u zemlji i u roku od 12 mjeseci raspiše parlamentarne izbore. Zbog nastavka nesuglasica to se do sada nije u potpunosti implementiralo pa je Libija i dalje daleko od sigurne i politički stabilne zemlje.

(Vijesti.ba / FENA)l.,