fbpx

Ledeno doba u Americi

1ledeno florida

Na Floridi je toliko hladno da se iguane, nenavikle na niske temperature, koče i padaju sa drveća u predgrađima Majamija.

Nacionalni meteorološki institut u Majamiju saopštio je da je u dijelovima Južne Floride temperatura jutros bila pet stepeni Celzijusa što je dovoljno hladno da parališe zelene iguane.

Ova hladnokrvna stvorenja koja nastanjuju tropske oblasti Kariba, Centralne i Južne Amerike, počinju da se, smrzavaju kad temperatura padne istod deset stepeni, kaže Kristen Somers iz Komisije za očuvanje riba i divljih životinja na Floridi.

– To je previše hladno da bi se kretale – dodaje Somers.

Nisu samo reptili pogođeni ovonedjeljnim talasom hladnoće, morske kornjače takođe se koče od za njih neuobičajeno niskih temperatura, navodi AP.

Biolozi Komisije za zaštitu životinja su u nekoliko slučajeva spasili kornjače koje su plutale po vodi ili blizu obale, ali spasilačke akcije za iguane nisu planirane.

Dobronamjernim stanovnicima koji pronađu ukočene iguane savjetuje se da ih ne diraju jer bi mogle da se osjete ugroženim i da ujedu kada se zagreju.

– Nemojte da pretpostavite da su mrtve – kaže Somers.

Dvonedjeljni talas hladnoće ispod pet stepeni 2010. godine ubio je mnogo iguana, kao i burmanskih pitona i drugih gmizavaca koji žive u suptropskoj klimi Južne Floride.

“Hladnije nego na Marsu”

Podsjećamo, sa njujorških aerodroma “JFK” i “La Gvardija” privremeno su obustavljeni svi letovi zbog snažnog vjetra i nadolazeće snježne oluje.

Putinici se pozivaju da se prije polaska raspitaju da li uopšte da kreću na aerodrome, kako danas tako i kasnije ove nedjelje. Savjetuje im se i da ne kreću na aerodrom ukoliko nemaju rezervaciju.

Očekuje se da će u Njujorku pasti između 15 i 25 centimetara snijega.

Takozvana meteorološka “ciklon bomba”, praćena jakim vjetrovima i obilnim snijegom, pogodila je sjeveroistok SAD, zbog čega su zatvorene škole i državne ustanove, a saobraćaj je poremećen, dok se očekuje i dalji pad temperature, pa bi do kraja nedjelje tamo moglo biti, navodi CNN, “čak hladnije nego na Marsu”.

Olujno nevrijeme je rezultat brzog spuštanja pritiska, koji neki meteorolozi nazivaju “bombogeneza” ili “ciklon bomba”, a koje donosi obilne snježne padavine i snažne vjetrove.

(B92)