fbpx

Kuće srušene, a nema naknade

1gradnja put

Novi problemi u Prnjavoru oko izgradnje auto-puta. Mještanima na kraju Ulice Živojina Preradovića srušeni su pomoćni i stambeni objekti, iako, kažu nisu dobili adekvatnu naknadu za preseljenje.

Sretomir Vrhovac je ostao bez kuće i radionice. Sve je srušeno zbog izgradnje auto-puta. Cijeli slučaj je još pred opštinskim sudom. Međutim, to nadležnim nije smetalo da krenu sa rušenjem. Sretomir kaže da se sve radi na silu i da nadoknada koja im je ponuđena nije adekvatna. Odluka za eksproprijaciju zemljišta porodice Vrhovac objavljena je  krajem decembra 2016. godine u Službenom glasniku. 

"Imali smo čitavu 2017. godinu i niko nije došao ovdje da nas obavijesti o svim našim problemima. Sad sve ide na silu. Dokle će ovako ići, vidjećemo'', kaže Sretomir Vrhovac iz Prnjavora.

Isti problemi sa eksproprijacijom zemljišta ima i Čedomir Vrhovac. Sve je kažu trebalo riješiti prije dvije – tri godine, a ne sada kada treba da se završi auto-put.

''Evo nasilno ulaze i ruše. Nisu platili. Postoji nekakva ponuda koja nije pravična. Ne znam gdje ovo sve ide'', priča Čedomir Vrhovac. 

U istoj situaciji je i Nedeljko Marinković.  Nije mu regulisana nadoknada za pomoćne objekte koji trebaju biti srušeni. 

''Oni traže smještaje za ljude koji nisu adekvatni, a ovo neće da plate. Kod mene dio posjeda hoće da ruše a dio da ostane, s tim da nemam ulaza u svoje posjed'', kaže Nedeljko Marinković.

''Sad to hoće sve po kratkom postupku. Hoće ljude da izmjeste, a nisu uplatitili, ni riješili ništa. Niko nije protiv gradnje auto-puta. Svima nam to treba, ali trebalo je blagovremeno ovo rješavati,  oni su imali dvije, tri godine, a držali su ljude na kvačilu", poručuje Momir Jughović.

U preduzeću ''Auto-putevi RS''  koje je nadležno za izgradnju auto-puta danas bez komentara. Direktor Dušan Topić nije odgovarao na telefonske pozive.

(BN)