fbpx

KRIZA PRI NABAVCI OGRIJEVA Banjalučani pola nabavljaju sada, pola na jesen

3drva bukova

Metar nacijepanih drva košta 80 KM, a prodavci kažu da je potražnja za ogrijevom mnogo veća nego što trenutno ima u ponudi.

Banjalučani se uveliko raspituju za cijenu ogrijeva, prve isporuke u domaćinstva već stižu, ali najčešće po pet metara kubnih drva, jer građani, kažu, nemaju novca da odjednom plate više.

– Treba nam deset metara drva, ali kako prodavci ne daju kupovinu na rate, sada smo platili 400 KM za pet metara, pa ćemo u septembru naručiti drugu polovinu. Zvuči smiješno da istovremeno plaćamo odlazak na more i grijanje za zimu, ali pokušavamo bar nekako da razdvojimo troškove – kaže Marija iz Lazareva.

Trgovci govore da su bukva i grab traženiji, te da hrast uzimaju uglavnom građani koji imaju centralno grijanje u kući. Još veće interesovanje sugrađana očekuju u avgustu, ali tada će, najavljuju, i cijene biti nešto više.

– Ove sezone je porasla potražnja za ogrijevom, ali slabo je drva u ponudi. Na Manjači nije ni blizu kao prošle i pretprošle godine, jer je dosta uzela nova Toplana na sječku- kaže jedan od prodavaca sa kojim smo razgovarali.

Međutim, iz Šumskog gazdinstva Banjaluka uvjeravaju da će za lokalno stanovništvo biti dovoljno drva, ali da je isporuka trenutno umanjena zbog loših vremenskih uslova.

– Nama u julu proizvodnja treba da je najintenzivnija, a mi smo ove godine sa realizacijom vrlo loši jer svaki dan pada kiša što nam trenutno ometa posao. Godišnjim planom predvidjeli smo koliki je dio ogrijeva za stanovnike, za javne ustanove, domove zdravlja, škole, a jedan od prioriteta je Toplana- precizirao je direktor ŠG Velibor Stanić. Dodao je da ovom komunalnom preduzeću odvajaju  20.000 metara kubnih drva, što čini skoro polovinu njihove proizvodnje.

Cijena peleta u oglasima trenutno se kreće oko 300 maraka po toni.

(Srpskainfo)