fbpx

Kriminalizacija klevete uskoro stupa na snagu

palata predsjednika 1 foto impuls

 Foto: Impuls

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potpisao je Ukaz o proglašenju Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske.

"Proglašavam Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske koji je NSRS usvojila na Četvrtoj redovnoj sjednici održanoj 20. jula", navodi se u Ukazu.

Vijeće naroda Republike Srpske je aktom, broj: 03/2.01-020-344/23 od 28. jula obavijestilo Narodnu skupštinu, da navedeni zakon spada u pitanje povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

Zajednička komisija Narodne skupštine Republike Srpske i Vijeća naroda Republike Srpske, na sjednici održanoj 2. avgusta 2023. godine u skladu sa Amandmanom LXXVII nije usaglasila navedeni zakon, te je isti dostavljen Vijeću za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske, piše u Ukazu.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske donijelo je rješenje, broj: UV-3/23 od 8. avgustaa kojim je utvrđeno da nije prihvatljiv zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u Zakonu o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, čime su se ispunili formalno-pravni uslovi za donošenje Ukaza.

Navedeno rješenje objavljeno je u Službenom glasniku Republike Srpske, broj: 72/23 od 15. avgusta.

BN