fbpx

KONAČNO Uklanjanje naplatnih kućica biće završeno do ponedjeljka

3kucice

Naplatne kućice u Glamočanima, kod Laktaša, biće uklonjene do ponedjeljka, kada će se saobraćaj na ovom dijelu početi odvijati redovno u obje trake, potvrđeno je ovo juče “Nezavisnim” u JP “Putevi Republike Srpske”.

“Radovi na uklanjanju naplatnih kućica na magistralnom putu M16 Banjaluka – Klašnice biće u potpunosti završeni u ponedjeljak, 29. oktobra, i od tada će biti uspostavljen režim saobraćaja bez ograničenja”, kazali su u “Putevima RS”.

Istakli su da su najavljeni rokovi za uklanjanje kućica probijeni, odnosno da su se poteškoće na završetku radova javile zbog problema obezbjeđenja saobraćajne opreme i signalizacije koja je u skladu s projektnom dokumentacijom.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, rekao je da je pozitivno što će kućice biti uklonjene i što taj dio puta više neće predstavljati opasno mjesto.

“Svakako će kvalitet saobraćaja biti poboljšan uklanjanjem tih kućica, koje nisu bile u funkciji i gdje su se dešavali fatalni udesi. One više neće predstavljati prepreku i saobraćaj će moći normalno da se odvija”, kazao je Radović.

Podsjećanja radi, uklanjanje naplatnih kućica počelo je 20. jula ove godine, a tada je rečeno da će radovi trajati 45 radnih dana.

Kako je tada rekao Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS, uklanjanje naplatnih kućica počelo je nakon više godina pokušaja da se dođe do rješenja.

Naveo je da su one podignute mimo zakonskih odredaba i saglasnosi Ministarstva, na čijem je čelu, a o čemu je bila pokrenuta i istraga.

Tada je naglasio da niko nije odgovarao za nelegalno izgrađene kućice, iako je u Ministarstvu zaključeno da je bilo ljudi koji su trebali odgovarati.

Kako je tada rečeno, žalbe su stopirale ranije pokušaje uklanjanja kućica.

Prema podacima MUP-a, na naplatnim kućicama je u proteklom periodu bilo 49 saobraćajnih nezgoda, od čega dvije sa smrtnim posljedicama.

Kućice uklanja konzorcijum koji čine “Kozaraputevi”, “Prijedorputevi” i “DOS elektro”.

Kako je tada rekao Dejan Gaković, direktor “Kozaraputeva”, vrijednost radova je oko milion i po maraka.

Dodao je da je neophodno izmijeniti poprečne i podužne nagibe, kao i riješiti problem oborinske odvodnje.

Kako su “Nezavisne” ranije pisale, glavni republički saobraćajni inspektor je u februaru ove godine donio odluku kojom je naredio da se uklone naplatne kućice u Glamočanima, naglasivši da ti objekti predstavljaju opasno mjesto gdje su se dešavali udesi.

Konkretno, opasnim mjestom smatra se lokacija na putu van naselja u dužini do 300 metara gdje se u tri uzastopne godine dogodilo najmanje šest nezgoda s poginulima i povrijeđenima, a ove brojke su u Glamočanima i te kako nadmašene.

(nezavisne)