fbpx

Komunalna preduzeća prave divlje deponije

Komunalna preduzeća prave divlje deponije

Foto: Opština Kotor Varoš

Komunalna preduzeća iz opština Prnjavor, Kotor Varoš i Kneževo na Regionalnu deponiju u Ramićima dovoze manje smeća nego što bi trebali zbog čega je opravdana sumnja da se dio smeća na području ovih lokalnih zajednica odlaže na divlje deponije, piše poslovni portal Capital.

Prema zvaničnim podacima DEPOT-a, firme koja upravlja Regionalnom deponijom u Ramićima, više smeća se doveze iz Laktaša koji imaju oko 35.000 stanovnika, nego iz Prnjavora u kojem prema posljednjem popisu živi skoro 39.000 stanovnika.

Screenshot 2024 09 02 142223

Isti slučaj je i kada se uporede Kotor Varoš i Čelinac, jer znatno više smeća na regionalnu deponiju doveze Komunalno preduzeće Čelinac, nego Javno komunalno preduzeće „Bobas“ iz Kotor Varoša, iako ova opština ima 5.000 stanovnika više od susjednog Čelinca.

Screenshot 2024 09 02 142213

Kada je u pitanju Kneževo, iz ove opštine se svake godine dovozi sve manje i manje smeća, pa je tako 2019. godine na deponiju u Ramiće iz Kneževa dovezeno 1.140 tona komunalnog otpada, a prošle godine samo 888 tona.

 

Kako kaže jedan od rukovodilaca DEPOT-u, moguće da je to rezultat odlaska stanovništva iz Kneževa, ali prije da se radi o tome da se komunalni otpad odlaže na divlje deponije.

Direktor JKP „Bobas“ iz Kotor Varoša Slobodan Jurić priznaje da ne odvoze sav otpad na regionalnu deponiju, ali kaže da se radi o kabastom otpadu koji ne može da stane u kamion.

 

„To je maksimalno 20 odsto ukupnih količina otpada i radi se samo o kabastom otpadu. Sav ostali otpad se odvozi u Ramiće“, kaže Jurić.

Na pitanje kako je moguće da se više smeća „proizvede“ i odveze na regionalnu deponiju iz Čelinca koji ima mnogo manje stanovnika od Kotor Varoša, Jurić kaže da broj stanovnika nije jedino mjerilo za količinu otpada.

„Mi imamo veće troškove oko divlje deponije koja se nedavno zapalila, nego što nas košta odvoženje smeća u Ramiće. Pokušavamo naći sredstava za zbrinjavanje i konzervaciju divlje deponije u Našem Selu, ali radi se o mnogo novca. Bez podrške viših nivoa vlasti i međunarodnih fondova mi to ne možemo sami uraditi“, kaže Jurić.

Iz DEPOT-a su Capitalu dostavili podatke o dovezenim količinama miješanog komunalnog otpada koji čini 80 odsto ukupnog otpada na Regionalnoj deponiji Ramići.

Prema tim podacima, iz Banjaluke koja ima oko 190.000 stanovnika prošle godine je dovezeno 64.614 tona otpada, a slijedi Gradiška sa oko 55.000 stanovnika iz koje je dovezene 12.073 tone otpada.

Iz Laktaša je dovezeno 10.217 tona, a iz Prnjavora „samo“ 6.365 tona. Komunalno preduzeće Čelinac dovezlo je 2.578 tona, dok je iz Kotor Varoša dovezeno 1.816. tona. Manje smeća nego iz Čelinca dovezeno je iz opštine Srbac (1.754 tone), iako Srbac ima nekoliko hiljada stanovnika više. Najmanje smeća ili preciznije 888 tona dovezeno je iz Kneževo.

Capital