fbpx

Kolaps: 800 tuzlanskih ljekara najavilo da će dati otkaz

1doktor ljekar

Zdravstveni sistem u Tuzlanskom kantonu (TK) je pred kolapsom! S obzirom na to da nisu uspjeli dobiti reprezentativnost, kao ni kolektivni ugovor, blizu 800 ljekara koji su članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK će dati otkaze u zdravstvenim ustanovama u kojima rade.

Dok pacijenti izražavaju ogromnu zabrinutost zbog činjenice da ih neće imati ko liječiti, ljekari poručuju da ih je u borbi za njihovu čast na otkazivanje ugovora o radu nagnao loš odnos Vlade TK s kojom ni nakon sedmomjesečnih pregovora nisu uspjeli pronaći zajedničku riječ te u završnici potpisati kolektivni ugovor na kojem insistiraju od prošle godine.

– U svim zdravstvenim ustanovama u TK se obavljaju posljednje pripreme za podnošenje individualnih otkaza doktora medicine i stomatologije. Postoji jedan spisak na kojem su se potpisale kolege koje su se izjavom obavezale da će sutra dati otkaz – kazao je Admir Suljić, predsjednik Štrajkačkog odbora Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK.

Nevjerovatan odnos Vlade TK

On je istakao i da je nevjerovatan odnos Kantonalne vlade na čelu s premijerom Jakubom Suljkanovićem prema ljekarima.

– Stanje je haotično, a odnos Vlade TK je nevjerovatan. Mi ne tražimo ništa drugo osim onoga što su dobili ljekari u drugim kantonima, a to je reprezentativnost i potpisivanje kolektivnog ugovora. Ljekari i stanovništvo će se maltretirati i zdravstveni sistem će se uništavati sve dok kanton bude štitio monopol Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu TK. Sve ovo se dešava zbog toga. Ne mogu da vjerujem da jedna tako ozbiljna institucija može razmišljati na takav način – kaže ogorčeno Suljić.

Prema trenutnim informacijama, blizu 800 ljekara medicine i stomatologije sutra će dati otkaze, a sagovornik podsjeća da se već dvije sedmice ljekari nalaze u generalnom štrajku u svim ustanovama u TK, izuzev u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) i Domu zdravlja u Tuzli te Opštoj bolnici u Gračanici i Domu zdravlja u Banovićima, gdje su nadležni sudovi zabranili iskazivanje nezadovoljstva na ovakav način.

– Vlada TK nas je pokušala “ugušiti” putem sudova, a mi se borimo samo za čast i slobodu i samo želimo da nas uvaže kao socijalne partnere. Kada je riječ o kolektivnom ugovoru, mi smo dogovorili 99 odsto stvari, nama materijalna strana svega ovoga nije bitna. Udareno nam je na čast i to nećemo dozvoliti – naglasio je Suljić.

Iz UKC-a negiraju Suljićeve tvrdnje

Suljić je ranije izjavio da svi ljekari koji se nalaze u ovom sindikatu, a zaposleni su u tuzlanskom UKC-u, sutra neće podnijeti otkaze zbog straha koji im zadaje menadžemnt ove zdravstvene ustanove.

– U UKC-u imamo problem zbog raznih tortura koje direktor (Nešad Hotić, op.a.) provodi protiv svojih radnika – rekao je prije nekoliko dana Suljić, na što su danas reagovali iz UKC-a u Tuzli.

U saopštenju rukovodstva UKC-a koje čine pomoćnici direktora i načelnici organizacionih jedinica, najoštrije je osuđeno, kako je navedeno, iznošenje u javnost grubih neistina kojima Suljić nanosi štetu ugledu ove zdravstvene ustanove i svih koji su u njoj zaposleni te nepotrebno unosi nemir među pacijente.

– Prepuštajući odluku o zakonitosti bilo čijeg postupanja organima koji su za to nadležni, osjećamo moralnu obavezu javno reći da tvrdnje dr. Suljića da direktor UKC-a provodi torturu nad radnicima ove ustanove, počev od načelnika klinika, te da kažnjava navodnu neposlušnost, najblaže rečeno ne odgovaraju istini – navedeno je u saopštenju.

Menadžment UKC-a u svom saopštenju odgovorno tvrdi i da u organizaciji procesa rada u ovoj zdravstvenoj ustanovi nema nikakvih problema te da se poštuje hijerarhija, uz uvažavanje svih najviših etičkih načela i pravila medicinske struke i nauke.

– Pri tome, apsolutno nema, niti može biti, bilo kakve torture, spinovanja, niti kažnjavanja neposlušnosti – kažu iz UKC-a.

Bitno je kazati i da je Vlada TK nedavno potpisala kolektivni ugovor s Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika zaposlenih u zdravstvu TK. Iz Kantonalne vlade od ranije tvrde da potpisani dokument u velikoj mjeri odgovara zahtjevima Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK, ali predstavnici ovog sindikata poručuju da ugovor nije u vezi s njima.

Predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicne i stomatologije FBiH Rifat Rijad Zaid potez kolega iz TK ocijenio je očajničkim.

– Do posljednjeg trena smo očekivali da će se Vlada TK urazumiti i potpisati ono što je potpisano u ostalim kantonima, odnosno kolektivni ugovor za doktore medicine i stomatologije. Nažalost, iz suludih razloga koji nemaju veze sa zdravom pameti, Vlada TK, premijer i nadležni ministar ugovor nisu potpisali s našim sindikatom u TK. To je dovelo do očajničke mjere, odnosno potpisivanja otkaza. Time zadržavamo naše dostojanstvo i odbijamo biti podanici – rekao je Rifat Rijad Zaid.

On je istakao da će kao predsjednik sindikata na nivou Federacije BiH, skupa sa još više od tri hiljade kolega, učiniti sve da zaštite materijalni status, pravni segment, ali i dostojanstvo ljekara u TK koji daju otkaze.

– Ne želimo učestvovati dalje u nakaradi od sistema s Vladom TK – naglasio je Rifat Rijad Zaid.

(klix.ba)