fbpx

Kod Narodnog pozorišta niče nova zimska čarolija

3park kod pozorista

Mladi arhitekti iz ”Istraživačkog centra za prostor”, koji su glavni ”krivci” za mol na Vrbasu koji je Banjaluka dobila ovog ljeta, u parku kod Narodnog pozorišta RS rade na drugom projektu – #BLink-u kojim će Banjalučanima dočarati zimsku čaroliju.

“Kreiraćemo jedinstveni zimski ambijent sa ciljem drugačijeg novogodišnjeg doživljaja na javnoj površini. Baveći se temom svjetla, imaginacije i tradicije, #Blink teži da “oprostori” temu zimske čarolije, približavajući proslavu novogodišnjih i božićnih praznika aktuelnim svjetskim trendovima uz istovremeno poštivanje lokalnih vrijednosti”, kažu u ”Small scale” timu Istraživačkog centra za prostor.

Projektom je predviđena izgradnja privremene, montažno-demontažne, interaktivne prostorne instalacije, koja će svojom neuobičajenom arhitekturom privlačiti prolaznike.

“Na zidovima objekta pomoću igre svjetla i sjenke, refleksije zimske sunčeve svjetlosti, čeličnih sajli i snijega tokom dana, te interaktivne igra sa led lampama tokom večeri, kao i animacije, stvoriće se jedan od najpoželjnijih zimskih ambijenata u regionu. Instalacija je takođe urbanistički eksperiment koji otvara temu „osvjetljavanja“ mnogih drugih „nevidljivih“ gradskih prostora”, piše u opisu ovog projekta.

Istraživački centar za prostor je ljetos, zajedno sa studentima arhitekture i građevinarstva iz Banjaluke, Sarajeva i Trondhajma, na radionici u okviru “Dana arhitekture” na obali Vrbasa u Banjaluci sagradio drveni mol i pristanište za dajak-čamce koji ujedno služi i kao mjesto za odmor i druženje.

#BLink je dio projekta „Zimska čarolija“, a realizuje se u saradnji sa Gradskom upravom i produkcijom Aeon iz Banjaluke. Otvaranje je zakazano 11. decembra u 17 časova.

(Mondo)