fbpx

Ko će letjeti sa Aerodroma Banjaluka?

3leti

Raspitali smo se i pokušali saznati koja je to vazduhoplovna kompanija koja će od jeseni prevoziti putnike sa banjalučkog aerodroma.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da na jesen sa banjalučkog aerodroma kreću letovi na više destinacija. O tome će uskoro biti potpisan ugovor “sa jednom poznatom niskotarifnom kompanijom”, kaže ministar, ne želeći da iznosi više detalja.
Manje putnika nego 2017.

Tokom januara 2018. godine kroz Aerodrom Banjaluka su prošla 1.203 putnika, što je za 18,9 posto manje nego u januaru 2017. godine. U februaru broj putnika je bio 717 pa je pad iznosio 18,1 posto u odnosu na februar prošle godine.
Kako sada stvari stoje, najrealnija mogućnost je da sa Aerodroma Banjaluka od jeseni lete avioni kompanije Wizz Air koja već ima bazu uTuzli.

“Najrealnije je da iz Banjaluke lete Wizz Air, ili Ryanair, a teško da će to biti Eurowings. Činjenica je da je kompanija koja se širi ovim prostorima u prvom redu Wizz Air. Bosna i Hercegovina im je target zona. U Hrvatskoj i Sloveniji se ne šire, ali ostatak bivše Jugoslavije im je interesantan. Najrealnije bi bilo da iz Banjaluke lete oni”, kaže za MONDO, Alen Šćurić, vazduhoplovni analitičar i stručnjak iz Zagreba.

Šćurić objašnjava da mađarskoj niskotarifnoj (low-cost) kompaniji ne predstavlja prepreku to što lete sa nekoliko aerodroma u regiji, koji su jedni od drugih udaljeni stotinak kilometara, pa tako imaju bazu u Sofiji i Skoplju, ali svejedno lete i u Prištinu i u Niš.

“Što se tiče kompanije Ryanair, oni bi letijeli u Banjaluku samo ako se govori o ozbiljnoj svoti novca. Oni će doći bilo gdje gdje će dobiti ogromnu svotu novca. Ako Banjaluka taj novac ima i ako je voljna dati onda ćete letjeti Ryanair-om”, kaže Šćurić.

Naš sagovornik objašnjava da takođe popularni, njemački Eurowings, kapacitete koncentriše na Hrvatsku i da je mala mogućnost da će se proširiti letovima za Banjaluku.

”Dakle, ove tri kompanije su najrealnije: Ili Wizz Air ili Ryanair i Eurowings ali teško, a svi ostali vrlo teško. Iako, ko će znati s kim sve Aerodrom Banjaluka pregovara…”, dodaje Šćurić.

Ovaj stručnjak smatra da prepuštanje aerodroma samo jednom low-cost prevozniku, iako to donosi veliko i brzo povećanje broja putnika, nije najbolje rješenje jer takvi aranžmani donose vrlo malu ili nikakvu zaradu, a u nemalo slučajeva potrebne su visoke subvencije lokalne zajednice ili države, jer se aerodromske takse svode na simboličnu mjeru.

Preduzeće “Aerodromi RS” dobiće i ove godine 1,9 miliona KM subvencija za obezbjeđenje redovnog poslovanja i održavanje vazdušnog saobraćaja sa jedinog međunarodnog aerodroma u Srpskoj sa kojeg za sada postji samo let Air Srbije za Beograd.

Kompanije bez komentara
Na naše pitanje da li su ovlašteni predstavnici Vlade RS ili Aerodroma Banjaluka vodili pregovore sa kompanijom Wizz Air u vezi eventualnog obavljanja letova sa piste u Mahovljanima, iz regionalnog predstavništva ove kompanije u Beogradu nam je odgovreno “da Wizz Air neće komentarisati vijesti o pregovorima sa aerodromom u Banjaluci”.

Iz pres-ofisa irskog Ryanaira stigao je sličan odgovor: ”Ne komentarišemo glasine i špekulacije”.

(Mondo)