fbpx

Ko će i kako povećati plate vojnicima?

4osnovica

Plate vojnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine biće veće za 50 do 80 maraka. To je predviđeno izmjenama Zakona o platama, koji je predložila HDZ-ova Borjana Krišto, a koji je usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Za zarade 7 126 vojnika i podoficira, godišnje će trebati dodatnih 9,327 miliona maraka. Nećemo povećavati budžet Ministarstva odbrane, poručuju oni koji su podržali prijedlog zakona. Postoji, kažu, i drugi način.

– Netačne su informacije da će biti povećan fond za plate. To jasno piše u mišljenju ministra ,da povećanje fonda za plate nema. Ova razlika će biti finansirana promjenom visine osnovice za obračun plate. Pa osnovica znate, može se i mijenjati. To nije sveto pismo – kaže Aleksandra Pandurević, šef kluba poslanika SDS- u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, javlja ATV.

Zakonom je predviđeno povećanje koeficijenata za profesionalne vojnike iz osam kategorija. Pošto ovogodišnjim budžetom Ministarstva odbrane nije planiran novac za povećanje plata, osnovica bi morala da se mijenja, poručuje ministar finansija i trezora BiH.

Način za njegovu primjenu moguć je jedino ukoliko uporedo sa usvajanjem predloženog zakona, Savjet ministara donese i odluku o visini osnovice za obračun plate za 2018. godinu, kojom bi osnovica bila smanjena svim zaposlenima u institucijama BiH.

Simptomatično je što ministar finansija, koji dolazi iz iste stranke kao Borjana Krišto, koja je predložila zakon, nije eksplicitno za to rješenje, poručuju SNSD-ovci. Glasali su protiv povećanja plata vojnicima ali ne zato što, kako kažu, nisu za bolji standard. Tvrde da je povećanje, tako kako su ga zamislili poslanici vladajuće koalicije, samo dio predizborne kampanje.

– To znači da bi se smanjila osnovica svim zaposlenim u institucijama BiH, pa i vojnicima. Pitanje je koliko bi to povećanje uopšte bilo. Ako se ide na smanjenje osnovice, to znači da vojnici neće dobiti 20 maraka povećanja – kaže Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Predlagači Zakona poručuju da su samo mislili na poboljšanje životnog standarda profesionalnih vojnika, jer je evidentno da masovno napuštaju Oružane snage. Većina od godišnjeg budžeta Ministarstva odbrane, koji iznosi oko 290 miliona KM, ide upravo na plate. Zakon će razmatrati i poslanici Doma naroda, a kome tačno treba da se umanji osnovica, odlučiće Savjet ministara.

(ATV)