fbpx

Klizište rudničke jalovine prijeti kućama u Donjim Dubravama kod Živinica

Klizište rudničke jalovine prijeti kućama u Donjim Dubravama kod Živinica

Foto: Vijesti.ba

U živiničkom naselju Donje Dubrave, preciznije zaseocima Bosankići i Tadići, klizište sa rudničkog odlagališta jalovine prijeti kućama, jer se ogromna površina zemlje pokrenula i približila naselju. Na terenu su desetine mašina koje zemlju prebacuju na drugu stranu dalje od kuća, ali građani i dalje u strahu.

Semedin Smajić ovdje živi već šezdeset godina. Kaže nam da je Rudnik „Kreka“ na ovom području otkupio zemljište prije dvadesetak godina i od tada se jalovina ovdje dovozi i deponuje. Klizište se pokrenulo prije desetak dana, a mašine koje konstantno rade ne ulijevaju mu puno povjerenja, jer se zemljište konstantno kreće.

„Skoro dvije sedmice su ovdje mašine, mi ne spavamo, strahujemo za kuće. Mi smo se obraćali i Rudniku i policiji i svima. Nas tješe da će biti sve dobro ali mi se plašimo. Zemlja se dnevno pomijeralo po deset metara prema kućama, sada je malo manje, to nas jedino tješi“, kaže za Vijesti.ba Semedin Smajić.

Kuća Edine Ramić udaljena je od ivice jalovišta tek pedesetak metara. Danima strepi za sigurnost sebe i svoje porodice.

„Već je više od deset dana kako ta zemlja ide prema našim kućama. Ja ne znam ni za ramazan ni za sutrašnji Bajram. Sve mi u brizi prolazi. Dolazili su iz Civilne zaštite da nas popišu, pitaju imamo li alternativni smještaj ako bi se morali iseliti. Ma užas, užas, vjerujte“, ističe Edina.

Jalovište pripada Rudniku „Kreka“ Tuzla. Desetine mašina i kamiona je na terenu i konstantno se jalovište izmješta dalje od kuća. Iz Rudnika nisu htjeli za medije komentarisati ovu situaciju, a iz Civilne zaštite Živinice ističu da su napravili plan evakuacije stanovništva ukoliko se ukaže potreba.

„Mi imamo precizne podatke da se na ugroženom dijelu nalaze 43 stambena objekta. Mi imamo plan evakuacije, a ukoliko on bude operativan, mi znamo šta nam je raditi. Ali evakuacije nema dok događaj ne bude eskalirao da izmakne kontroli. Za sada je sve pod kontrolom. Ja shvatam da su građani pod stresom. Ali iz moje tačke gledišta, danas je situacija povoljnija nego prije nekoliko dana“, kaže Enver Jukić, šef Službe civilne zaštite Živinice.

Jukić navodi kako se klizište pokrenulo iz još nepoznatih razloga, a da je površina zemlje koja se pokrenula između 5 i 8 miliona kubika.

Vijesti.ba