fbpx

Katanac na radnju zbog 3,5 marke

2katanac

Poreska uprava je u Banjaluci na 14 dana zatvorila cvjećaru zbog prodate ruže bez računa. Vlasnik cvjećare ne spori grešku prilikom prodaje, ali pita zar su tri i po marke dovoljan razlog za dvosedmično zatvaranje radnje pored plaćene kazne. BN televizija je istraživala da li je osim kazni neophodno i zatvaranje objekta, pri čemu štetu trpi i budžet Republike.

Zbog toga što je radnica pred kraj radnog vremena prodala ružu poreskom inspektoru, a nije izdala račun, vlasnik cvjećare Franjo Gagula dobio je novčanu kaznu, te je radnja zatvorena na 14 dana.

Gagula ne spori grešku, ali spori odlučnost države u slučaju malih privatnika u odnosu na one čiji prag poreski inspektori ne smiju ni da pređu, a koji duguju milione.

Vlasnik cvjećare u Banjaluci pita i zašto nije dovoljna novčana kazna, već se radnja zatvara, od čega dodatnu štetu imaju i on, i radnici, ali i država, jer gubi porez za period u kojem je radnja zatvorena.

Šteta zbog jednog neizdatog računa na 3,5 marke mjeri se u hiljadama maraka, objašnjava Gagula, jer je za 14 dana propalo svo cvijeće u radnji.

Poresku upravu smo pitali zašto se radnje pored novčanih kazni i zatvaraju, pri čemu i država ima gubitke. Stigao je kratak odgovor:

"Poreska uprava Republike Srpske nema komentar na navedena pitanja."

Ministar rada u Vladi Republike Srpske Milenko Savanović priznaje da možda zatvaranje radnji nije najbolje rješenje, ali da je ipak u datim okolnostima potrebno.

Cvjećara u Banjaluci je zbog prodate ruže bez računa bila zatvorena 14 dana. Kada bi ovaj primjer poslužio kao slika funkcionisanja sistema, sistem bi funkcionisao besprijekorno.

BN TV